ЗАПАД НЕ ПРИХВАТА ЛИНИЈЕ РАЗДВАЈАЊА: Москва прихвата кинески мировни план, док је Западу трн у оку

А.В.В.

23. 03. 2023. у 16:28

МНОГЕ одредбе мировног плана који је Кина изнела у складу са приступом Русије могу се користити као основа за мировно решење, када Запад и Кијев буду спремни.

ЗАПАД НЕ ПРИХВАТА ЛИНИЈЕ РАЗДВАЈАЊА: Москва прихвата кинески мировни план, док је Западу трн у оку

Фото: Профимедиа

Изјавио је ово руски председник Владимир Путин после разговора са кинеским председником Си Ђинпингом, али је приметио и "да на другој страни засада нема такве спремности, да се Запад бори у Украјини до последњег Украјинца".

Пекинг је, наиме, на годишњицу специјалне војне операције у Украјини, крајем фебруара, објавио документ у 12 тачака у коме је, између осталог, упутио позив државама да рат не сме да измакне контроли и да су мировни преговори једино решење за излазак из украјинске кризе. И док је украјински председник Владимир Зеленски, на тренутак, наговестио да би прихватио савете кинеских колега, брзо га је "покопао" Запад, који је кинески мировни план сместа одлучно одбацио. Зашто не желе мир?

Милетић истиче да Западу смета што план није унео ставове из Украјине, чиме би Кина овде морала да укључи обе стране у разговор и онда их упореди - шта каже Москва, а шта Кијев.

- Од 12 тачака, већина је општеприхватљива - наводи Милетић. - Проблематичне су оне које говоре да се заустави све на линијама раздвајања и да се престане са сукобом. А то говори да оно што је Русија освојила, то јој и остаје. Ако остану ти замрзнути конфликти и те линије, онда се дешавају ситуације као са Кипром. На Западу кажу да је то стратегија коју Русија спроводи од Јужне Осетије, Придњестровља... Избије сукоб, заузму се територије и 20, 30 године остане нерешен проблем као на КиМ. Из тог разлога је то неприхватљиво за Украјину, а Запад не жели да учествује у томе, јер превише су инвестирале све стране у овај сукоб да би се сад стало. Очито је да постоји апетит за сукобом и даље - каже Милетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОВО МОЖЕ СВАКО! Чувени Џејми Оливер поделио рецепт за домаћи ХЛЕБ