Ф-35И АДИР: Шта израелски Ф-35 чини заиста посебним?

П. З. С. / 19fortyfive.com

20. 03. 2023. у 17:26

УПОЗНАЈТЕ Ф-35И Адир: Извештаји говоре да израелско ваздухопловство сада користи најмање 35 Ф-35И Адир варијанти вишенаменског стелт ловца Ф-35А, специјалног авиона који су Израелци модификовали са посебним и одвојеним ометајућим, ЕВ (EW) системом за електронско ратовање, са вођеним бомбама и ракетама ваздух-ваздух.

Ф-35И АДИР: Шта израелски Ф-35 чини заиста посебним?

Фото: АП

За разлику од свих других савезничких земаља Ф-35 које сада користе или набављају Ф-35А, Израел је уложио посебне напоре да угради своје оружје и технологију домаће производње у своје Ф-35.

Израелски Адир, на пример, лети са вођеним бомбама домаће производње и пројектилима ваздух-ваздух у унутрашњим одељцима за оружје, према извештају Aviation Week-а, још 2010.


СПЕЦИЈАЛНА ВАРИЈАНТА Ф-35

Постоји неколико могућих разлога за ово, пошто је Ф-35 произведен у САД и савезницима сигурно пројектован са најсавременијим, способним пакетом ЕВ наоружања. Можда постоје неке израелске ЕВ технологије које су инспирисале израелско ваздухопловство да интегрише сопствени систем и оружје.

Прилагођени ЕВ систем би могао имати смисла за Израел, с обзиром на природу претњи са којима ће се вероватно суочити. На пример, многе израелске регионалне претње као што су Иран или милитантне групе као што су Хамас и Хезболах, наравно, не би представљале ваздушну претњу Израелу у смислу авиона.

Израелско ваздухопловство са Ф-35 не би требало да се бори за превласт у ваздуху против регионалних претњи, међутим, вероватно би имало велике користи од напредног ЕВ довољног да омета електронику и системе навођења било ког противваздушног оружја испаљеног са земље.


Ф-35И АДИР ПРОТИВ РЕГИОНАЛНИХ ПРЕТЊИ

Иран, на пример, тврди да има способност да пресреће, омета или обара беспилотне летелице са ЕВ системом и оборио варијанту BAMS-D Global Hawk америчке морнарице пре неколико година. Када је у питању област ЕВ, многе специфичности вероватно нису доступне из безбедносних разлога, али се наводи да амерички Ф-35 ради са изузетно напредним ЕВ системом.

Најсавременији ЕВ системи су у стању да разазнају и „деконфликтују“ (смање ризик од откривања од непријатељских РВ и ПВО) спектар да идентификују непријатељске или претеће фреквенције и РФ потписе да успоставе „линију правца“ и успеју да ометају или онемогуће непријатељске комуникације или системе за навођење оружја.

Ф-35А сада ради са АН/АСК-239 ЕВ системом који је изградио БАЕ, за који његови програмери кажу да уводи детекцију од 360 степени, веће домете и верност сигнала, као и напредне противмере. Напредни ЕВ системи су у стању да истовремено раде на или чак ометају више различитих фреквенција, прецизно препознају претње и сигнале и омогућавају кључне противмере као што је скакање фреквенције.

Прескакање фреквенције је занимљива технологија у којој је систем ЕВ пројектован да у суштини „супротстави“ противмеру. На пример, можда је ЕВ сигнал или систем за навођење оружја који се ослања на РФ ометан или нападнут од стране непријатеља, скакање фреквенције би омогућило офанзивним ЕВ системима да наставе да раде „скачући“ на другу фреквенцију како би избегли сметње.

Израел вероватно има сопствене адаптације напредне ЕВ технологије прилагођене врстама претњи које очекују у региону, као што су иранска противваздушна одбрана или електронски системи за навођење који се користе у оружју које испаљују израелски регионални противници.

БОНУС ВОДЕО - РУСКИ ЛОВЦИ-БОМБАРДЕРИ ПОНОВО НА ЗАДАЦИМА: Снимци борбених активности посада у авионима Су-25

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЉУБАВ КАО НА ФИЛМУ: Милан Бабић преминуо је у фотељи од туге за супругом Радмилом