СИЈЕВА ПОРУКА НАКОН СЛЕТАЊА У МОСКВУ: Русија и Кина су створиле нови модел међудржавних односа (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

20. 03. 2023. у 12:28

ВЕОМА ми је драго да, на позив председника Владимира Путина, поново дођем у државну посету нашем блиском суседу. У име кинеске владе и народа изражавам искрене поздраве и најбоље жеље влади и народу Русије, наводи се у писаној изјави председника Кине Си Ђинпинга, која је објављена након његовог доласка у Москву.

СИЈЕВА ПОРУКА НАКОН СЛЕТАЊА У МОСКВУ: Русија и Кина су створиле нови модел међудржавних односа (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП пхото

- Кина и Русија су добри суседи и поуздани партнери, повезани планинама и рекама. Пре десет година, током моје прве посете Руској Федерацији као председника Народне Републике Кине, председник Владимир Путин и ја смо отворили нову страницу у свеобухватном развоју кинеско-руских односа. Током ових 10 година билатералне везе су јачане и развијане на бази несврстаности, неконфронтације и нису усмерени против трећих држава - створен је нови модел међудржавних односа у духу међусобног поштовања, мирољубивог суживота и узајамно корисне сарадње - истакао је кинески лидер.

По његовим речима, политичко међусобно поверење се стално продубљује, практична сарадња се шири, на међународној арени се одржава блиска и ефикасна сарадња.

- Пријатељство је заувек дубоко укорењено у срцима људи. Развој кинеско-руских односа не само да доноси опипљиве користи народима двеју земаља, већ и даје значајан допринос напретку целог света - истакао је он.

- Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савета безбедности УН, играју важну улогу у међународним пословима. У свету који је далеко од мира, Кина је спремна заједно са Русијом да одлучно подржи међународни систем усредсређен на УН, да чува светски поредак заснован на међународном праву и фундаменталним нормама међународних односа заснованим на циљевима и принципима Повеље УН, да подржавају истински мултилатерализам, промовишу мултиполарност у свету и демократизују међународне односе, промовишу развој глобалног управљања у праведнијем и рационалнијем правцу - објаснио је кинески лидер.

Фото: Танјуг/АП пхото

Он је навео и да очекује да ће током посете са председником Владимиром Путином детаљно разменити мишљења о питањима билатералних односа и важним регионалним и међународним темама од обостраног интереса и изнети план развоја стратешке и практичне сарадње.

Председник Кине Си Ђинпинг налази се у тродневној посети Русији.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА ДВЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ: Одговор на маневре САД и Јужне Кореје (фотографије)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)