У ЗАТВОРУ ПРОВЕО 45 ГОДИНА, ЧЕКАЈУЋИ ИЗВРШЕЊЕ СМРТНЕ КАЗНЕ: Јапанцу (87) одобрено ново суђење

Танјуг

13. 03. 2023. у 13:58

ЈАПАНЦУ Ивао Хакамади (87) Врховни суд је одобрио понављање судског поступка након 45 година проведених у затвору, чекајући извршење смртне казне због наводна четири убиства извршена 1968. године.

У ЗАТВОРУ ПРОВЕО 45 ГОДИНА, ЧЕКАЈУЋИ ИЗВРШЕЊЕ СМРТНЕ КАЗНЕ: Јапанцу (87) одобрено ново суђење

Фото: Архива Новости/Н. Фифић

У међувремену, појавили су се нови докази и овом осуђенику је одобрено привремено пуштање на слободу 2014. године, преноси лондонски Гардијан.

Сматра се да је Хакамада осуђеник на смрт са најдужим стажом на свету, јер је осуђен на смртну казну вешањем због убиства четворочлане породице пре скоро шест деценија, а наводно је у затвору већи део времена провео у самици.

Врховни суд у Токију данас је донео одлуку да се Хакамади поново суди, а активисти су оценили да је учињен "корак ка правди".

Организације које се противе смртној казни су поздравиле одлуку Врховног суда и саопштиле да би поновљено суђење требало да се одржи док Хакамада, који је сада у лошем здравственом стању, још може да учествује на саслушањима.

- Чекала сам 57 година на овај дан и тај дан је стигао. Коначно је скинут терет са мојих рамена - рекла је 90-годишња сестра Ивае Хакамаде, која је предводила кампању да докаже невиност свог брата.

Јапан и САД су једине две земље чланице организације Г7 које су задржале смртну казну, а Јапан је на мети међународних критика због својих "тајних егзекуција".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат