ШТРАЈКАЧИ БЛОКИРАЛИ РАФИНЕРИЈЕ: Французи се прибојавају несташице горива

Горан Чворовић - Од сталног дописника Новости ПАРИЗ

08. 03. 2023. у 20:45

БЕНЗИН не само да је прескуп у Француској, већ га, по цени од два евра за литар, изгледа неће бити довољно. Да тако буде, допринео је тренутни штрајк рафинерија због пензијске реформе.

ШТРАЈКАЧИ БЛОКИРАЛИ РАФИНЕРИЈЕ: Французи се прибојавају несташице горива

Фото: Shutterstock/Илустрација

На неким пумпама већ су почели да се стварају редови. Снабдевеност, за сада, није доведена у питање, јер постоје залихе, али се поставља питање шта ће бити ако обустава рада потраје.

 Сви се прибојавају ситуације из протекле јесени, када је трајала права јагма за нафтом, јер су незадовољни радници тада штрајковали због тога што са њима није подељен финансијски колач услед скупљег бензина. Разлози су сада другачији, али проблем може да буде исти.

Неки су данас и јуче почели да пуне не само резервоаре, већ и канистре, поучени претходим искуством када је било и туча на пумпама са снимцима који су обишли свет.

Рафинерије и даље прерађују гориво, само што су им излазне капије затворене. Такође, складишта, њих двеста, широм земље су пуна, са 30 дана залихе, и настављају да снабдевају пумпе. Али, шта ће бити кад се испразне, питају се возачи.

Држава, такође, располаже и са три месеца стратешких залиха. Све ће зависити од тога колико ће трајати сучељавање власти и штрајкача око пензијске реформе. Радници у рафинеријама су међу најодлучнијима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРАТЕ! Легенде НБА лиге, Кевин Гарнет и Трејси Мекгрејди, у клинчу због Николе Јокића - ко је ово могао да сања?! (ВИДЕО)