"РУСИЈА НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЕБА ДА ПОБЕДИ": Макрон се обратио на заједничкој конференцији са Зеленским и Шолцом

Горан Чворовић - Од сталног дописника Новости ПАРИЗ

09. 02. 2023. у 00:26

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон је у среду увече на заједничкој конференцији за медије са украјинским председником Владимиром Зеленским и немачким канцеларом Олафом Шолцом у Јелисејској палати истакао да је долазак украјинског председника знак солидарности, да би се Украјина "испратила ка победи, миру и Европи." Рекао је и да је ова посета сведочанство поверења које их повезује.

РУСИЈА НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЕБА ДА ПОБЕДИ: Макрон се обратио на заједничкој конференцији са Зеленским и Шолцом

Фото: Профимедиа

- Злочин агресије не може да се толерише ни у ком случају, а још мање ако то чини сила као што је Русија. Зато смо уз Украјину, с одлучношћу да јој пружимо подршку до победе и поновног успостављања њених легитимних права – казао је Макрон.

Француски председник је нагласио да од онога што се дешава у Украјини "зависи будућност Европе".

- И, тога смо у потпуности свесни – нагласио је француски шеф државе, истакавши да од "успостављања права Украјине зависе међународни ред и безбедност."

Рекао је и да је посета Зеленског одавање признања њему и украјинском народу, уз сведочење чврсте подршке.

- Украјина може да рачуна на Француску, своје европске партнере и савезнике, да би победила. Русија не може и не треба да победи. Колико год буде нападала, биће неопходно да наставимо, адаптирамо и прилагођавамо војну подршку потребну за заштиту Украјине и њене будућности. Као што смо претходних седмица испоручивали одбрамбени материјал, наставићемо напоре и заједно ћемо вечерас анализирати оперативне потребе Украјине. Реаговаћемо као и увек у потпуној координацији с нашим партнерима и савезницима – рекао је француски председник.

Макрон је такође истакао досадашњу хуманитарну и економску помоћ, а обећао је и помоћ за обнову.

- Нема мира без правде. Бићемо ту да патње којима је био изложен украјински народ буду осуђене, да ратни злочини за које су руски војници криви буду кажњени и да сећање на жртве буде сачувано – казао је Макрон и додао: - Украјина може да рачуна на нас да се изгради мир.

Подсетио је и на план од 10 тачака који је Зеленски представио прошле јесени.

- У нашим очима тај план је суштинска основа за разговоре – рекао је француски председник и нагласио да је то пут који ће водити ка међународној мировној конференцији.

Зеленски се захвалио Макрону и Шолцу на томе што су га примили, рекао да су Француска и Немачка биле уз Украјину све време претходних годину дана, захвалио се на досадашњој испоруци оружја, али и одмах прешао на ствар:

- У рату смо, немамо много времена. Што пре тешког наоружања и тенкова Украјина буде добила, што пре пилоти буду добили модерне авионе, брже ће се завршити ова руска агресија и брже ће се успоставити мир – поручио је Зеленски.

Немачки канцелар Шолц је нагласио да савезници подржавају Украјину финансијски, хуманитарно и оружјем, подсетио на обећано слање тешких тенкова, али и нагласио да ће помагати толико дуго колико буде требало.

- Готово годину дана Украјина пружа херојски отпор – рекао је Шолц и казао да дугују поштовање украјинском народу.

Истакао је и да је то што ће Зеленски присуствовати у четвртак европском самиту јак сигнал и знак европске солидарности. Поручио је да је ЕУ у потпуности уз Украјину у одбрани њеног територијалног интегритета.

- Русија не сме да добије овај рат – закључио је Шолц, пре него што су тројица лидера отишла на заједничку вечеру у Јелисејској палати.

БОНУС ВИДЕО - АКТИВИРАНИ ПВО СИСТЕМИ: Руски Бук-М3 и Бук-М2 делују у тандему

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (4)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори