ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ "УЧЕ" ДЕЛИНКВЕНТЕ: Рачуна се да ће строј кроз три програма бити јачи за око хиљаду младих и проблематичних

Гoран Чворовић - Стални дописник из Париза

05. 02. 2023. у 07:15

ДА ли би малолетне делинквенте требало да преваспитава војска? Могу ли униформа и строга дисциплина да врате изгубљену младеж на прави пут?

ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ УЧЕ ДЕЛИНКВЕНТЕ: Рачуна се да ће строј кроз три програма бити јачи за око хиљаду младих и проблематичних

Фото Танјуг/АП

У то, у сваком случају, верују у француским министарстима правосуђа и армије, чији су министри Ерик Дипон Морети и Себастијан Лекорни управо потписали споразум који ће понудити овакво решење за растућу малолетничку делинквенцију у француском друштву.

Младима с оне стране закона тако је предложено да сами одлуче да пронађу "инспирацију" у кругу касарни. Триста младих који се тренутно налазе у поправним домовима могу добровољно да се одлуче за стаж који траје пет седмица. Предвиђено је да обуку држе официри у пензији, којима ће стручну подршку у раду пружати службеници из јурисдикције задужене за заштиту малолетника.

Програм између осталог предвиђа и две недеље живота у приороди. Али, није реч о "брању цвећа", већ о истинском изазову. Упражњаваће се појачане физичке активности, маршеви ноћу, спавање у шаторима, пружање прве помоћи, обука у оријентацији.

Фото Танјуг/АП

Идеја није нова и већ се разматра последње две-три године. Систем је заснован на експерименталном програму који је од 2021. одржан на локалном нивоу у области Морбијан у Бретањи, с циљем да се фаворизује друштвена и професионална инклузија старијих малолетника и младих пунолетника. Сада је све озваничено и проширено на целу територију Француске.

Двојица министара су потписала још два протокола, којима се олакшавају ангажовање младих делинквената у професионалној војсци, као и њихов рад у војним активностима од јавног интереса. Рачуна се да ће у сва три програма бити ангажовано око хиљаду младих.

ПОГРЕШАН ПОСАО?

Онима који су против све ово личи на ријалити и фантазију. Војска, кажу, заслужује поштовање, а не треба да служи за преваспитање оних који су се огрешли о закон, нити је дечја педагогија њена приоритетна функција. По њима, све може да функционише само уколико волонтери у потпуности у старту прихвате војна правила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (2)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)