ОДБРАНА РИМА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Због незваних гостију који се крећу у крдима, изграђене жичане ограде

Милица Остојић (Рим)

03. 02. 2023. у 18:48

ВИЂАЛИ смо их испред болничких капија, на Тргу Светог Петра у Риму, на улицама, на тротоарима, око контејнера дошле по оброк већ навикле да их тамо чека или у кесама баченим около са остацима хране, у највећем римском парку Вила Памфили где дневно борави на хиљаде људи који иду у шетњу са децом или џогирају, испред основних школа, у најпознатијој туристичкој зони Трастевере где дође на хиљаде туриста.

ОДБРАНА РИМА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Због незваних гостију који се крећу у крдима, изграђене жичане ограде

Фото: М. О.

Процене су у да у провинцији града и Риму има око 25.000 дивљих свиња, а у региону Лација између 80 и 100.000. Јуна месеца 2022 године од њих 72.000 половина је убијена због ванредног стања свињске куге. Због незваних гостију који се крећу у крдима, читаве породице дивљих свиња, изграђене су жичане ограде на бројним местима где је установљено да отуда улазе у град, понајвише на северном делу Рима, шумовитом делу где живе, где се размножавају у огромним количинама.

Шта се све није покушавало, а онда се њихове породице пред препрекама преселе у друге зоне и изненаде Рим. Тако су сада општина Кампидољо и Оделење за заштиту Амбијента одлучили да ургенто реагују и издвојена је сума од 150.000 евра да се изгради чврста метална ограда у једном делу града који се граничи са природном резервом, одакле су кренуле да излазе читаве породице у град, јер је постојећа ограда слаба и не представља било какву баријеру за њихов улазак.

То не би била вест да није реч о главном путу са четири траке који води на морску обалу, лето стиже и опасност од њиховог изласка и судара са аутомобилима је огромна. Изградиће се јак жичани зид у дужини од 2,5 километра, икресати шибље у којем се скривају или живе, све то треба да буде готово до лета.

То је већ који по реду покушај одбране града од дивљих свиња, и поред таквих ограда сведоци смо великог броја инцидената, у судару са аутомобилима или са моторбициклом у изнендном изласку на улице. За Божић дуж Тибра шетају туристи и изненада пред њих излази читаво крдо дивљих свиња, ни мање ни више двадесет. Власницима паса саветује се да држе своје куце у шетњи на ланцу јер се догодило не једном да жена изведе пса у шетњу, буде нападнута од дивље свиње у покушају да одбрани пса.

И увек постоји и она друга страна медаље, анималисти протествују да се дивље свиње затварају у кавезе а о убијању да и не говоримо, није да су се једном сукобили са снагама јавног реда које су кренуле у лов на незване госте усред града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Шпанци лупили шамар Албанцима на ЕУРО 2024, послали јаку поруку (ВИДЕО)