ОНИ ЋЕ ЈУРИШАТИ НА КРИМ: Украјинци спремају бригаде чији задатак је потпуно ослобађање земље

П. З. С. / newsweek.com

03. 02. 2023. у 18:41

УКРАЈИНСКИ званичник рекао је у четвртак да његова земља припрема „јуришне бригаде“ да поврате своје окупиране територије, које укључују део источног региона Донбаса, као и Крим, полуострво Црно море које је Русија нелегално анектирала 2014.

ОНИ ЋЕ ЈУРИШАТИ НА КРИМ: Украјинци спремају бригаде чији задатак је потпуно ослобађање земље

Фото Танјуг/АП

Саопштење је стигло од шефа националне полиције Игора Клименка, који је именован за вршиоца дужности министра унутрашњих послова након погибије владиних званичника у паду хеликоптера 18. јануара у магловито јутро у стамбеном предграђу Кијева. Клименко је у четвртак у саопштењу за јавност рекао да Украјина формира јуришне бригаде „Офанзивне гарде” које ће бити састављене од полиције и граничне страже и које ће имати за циљ „ослобађање наших територија”.

-То су људи који су прошли кроз врело 2014-2015, од којих су се неки борили већ 2022. године, рекао је Клименко. -Неки од њих су рањени. Јединице ће се састојати искључиво од добровољаца који су вођени патриотизмом, а таквих у нашој земљи има доста.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је повлачење руских трупа са свих територија, укључујући Крим, од суштинског значаја за окончање рата, који се приближава својој једногодишњици. Он је обећао да ће повратити полуострво, рекавши током телевизијског обраћања 29. августа 2022. да је украјинска војска „држала циљ“ да поврати Крим откако је припојен.

Клименко је рекао да су одлуку о формирању јуришних бригада донели "наши запослени, који имају довољно беса да победе непријатеља".

-Многи наши војници који су бранили и бране нашу земљу покренули су иницијативу да се људи регрутују у такве јединице, рекао је он. -Због тога је одлучено да се у такве бригаде удруже сви они који су вољни, који су патриоте, а који су због рата изгубили домове или родбину, наставио је он. -Већ смо почели да формирамо јединице које имају за циљ ослобађање наших територија и достизање међународно признатих граница.

Клименко је мислио на Крим, који је заузео руски председник Владимир Путин пре девет година након референдума које је међународна заједница оценила као нелегитимне. Крим је међународно признат као украјинска територија коју је окупирала Руска Федерација.

Страхује се да би поновно заузимање Крима била црвена линија за Русију и да би Путин могао да искористи нуклеарне капацитете своје земље да одбрани ту територију.

(Пројекат је назван „Офанзивна гарда“ и обухватиће шест активних јединица, међу њима и „Азов“)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (3)

НОЋНА МОРА: Оставила је отворен прозор - у кревету је дочекао језив призор (ФОТО)