ПРЕ 30 ГОДИНА ПРИЧАЛИ О УКРАЈИНИ: Откривени стенограми разговора Јељцина и Буша - Помињао се "југословенски сценарио"

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

01. 02. 2023. у 06:30

ОБЕЛОДАЊЕНИ стенограми два прва сусрета председника Русије и САД Бориса Јељцина и Џорџа Буша старијег 1992. године сведоче да су они већ тада разговарали о проблему украјинског национализма.

ПРЕ 30 ГОДИНА ПРИЧАЛИ О УКРАЈИНИ: Откривени стенограми разговора Јељцина и Буша - Помињао се југословенски сценарио

Фото архива

Делови архивских докумената објављени су на сајту Архиве националне безбедности САД и доказују да је украјински проблем постојао много пре него што је Владимир Путин дошао на власт, а кога сада на Западу проглашавају за главног кривца.

Јељцин је у Кемп Дејвиду рекао Бушу да је Украјина један од главних дестабилизирајућих фактора, али су се у Кремљу надали да односи између две совјетске републике неће кренути по "југословенском сценарију". Јељцин је говорио како има добре односе са председником Леонидом Кравчуком. Објашњавао је Бушу да на територији Украјине живи 11 милиона Руса и да Русија нема империјалних амбиција.

Оболедоњањени су и стенограми Буша старијег са замеником премијера Русије Јегором Гајдаром, који је упозоравао да постоји напетост између истока и запада Украјине, као и о проблемима коришћења руског језика. Гајдар је сматрао да ће проћи много времена да се нормализују односи Москве и Кијева. И Гајдар је веровао да у Украјини неће доћи до сличне ситуације као у Југославији, а "стидљиво" је говорио о заседању Врховног совјета Крима на коме ће, како је претпостављао, Гајдар разговарати о питању проглашења независности полуострва.

На Криму је 1992. године донет документ о самосталности републике, а требало је да ступи на снагу после спровођења референдума. После тога је Врховна рада Украјине прогласила одлуку руководства Крима противуставном, па је одложено одржавање референдума.

Сви то показују да су у Вашингтону знали да украјински национализам може да изазове сукобе и, уместо да их умирују, америчка амбасада се укључила у распиривање нереда 2014. године у Кијеву. Стали су на страну оних који су имали истетовирану СС симболику и у Одеси убијали људе у запаљеном Дому синдиката, све тобоже у име развоја демократије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу