АМЕРИКА БИ МОГЛА БИТИ БЕСНА: Иран шаље флоту у Панамски канал

Novosti online

31. 01. 2023. у 21:26

ИРАН најављује повећање свог војног присуства у Латинској Америци, чиме може наљутити САД које овај континент сматра својим двориштем.

АМЕРИКА БИ МОГЛА БИТИ БЕСНА: Иран шаље флоту у Панамски канал

Фото: Танјуг/АП Пхото

Средином јануара, командант иранске морнарице контраадмирал Шахрам Ирани, током свог говора на првој „Националној конференцији поморске цивилизације – Пут напретка“ у Кенареку, изразио је важност ширења војног потенцијала иранске флоте у свету.

- Морамо повећати наше војно присуство у међународним водама, а данас можемо рећи да у научној области нема проблема који би то онемогућавали - рекао је контраадмирал.

- Иранска морнарица је до данас била присутна у свим стратешким мореузама света, осим у два. Већ ове године бићемо присутни у једном од њих - тренутно радимо на могућности присуства у Панамском каналу - истакао је он.

Ирански контраадмирал је нагласио да је морнарица стратешка сила, "зато ми и повећавамо наше присуство у међународним водама на различитим местима".

Иранско присуство у Панамском каналу, без сумње, наљутиће Сједињене Државе, земљу која ће присуство иранске морнарице доживети као претњу својој безбедности, каже Моисес Гвардуњо, доктор арапских и исламских студија на Аутономном универзитету у Мадриду.

- Северноамеричка хегемонија је под знаком питања, у време када се Латинска Америка окреће прогресивној левици - рекао је он.

Намера Техерана да повећа присуство у Панамском каналу шаље сигнал да су воде Латинске Америке ослобођене од америчког монопола. Политички, приметио је експерт, САД су тренутно потпуно фокусиране на Украјину и Азију, док се Латинска Америка приближава другим земљама као што су Кина, Русија, а сада и Иран.

- Континент Латинске Америке, суочен са хегемонистичким вакуумом, тражи другачији начин коегзистенције… То је нека врста геополитичког престројавања коју тренутно видимо. Приближавање Ирана овим (латиноамеричким) земљама је део тог престројавања које примећујемо већ неколико година - закључио је Гвардуњо.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: ПОДРШКА ОД ТЕРМИНАТОРА: Снимци руских оклопних возила током борбе у Украјини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори