КОРЗИКА САДА ОЧЕКУЈЕ АУТОНОМИЈУ: Француске власти пустиле на условну слободу затвореника оптуженог за убиства перфекта

Горан Чворовић

31. 01. 2023. у 19:59

Апелациони суд у Паризу одобрио је у уторак статус “полуслободњака” за затвореника Пјера Алесандрија, који је 2003. године оптужен на доживотну робију с још двојицом саучесника за убиство у фебруару 1998. године на улицама Ајачија префекта Клода Ерињака, највишег представника француске државе на острву.

КОРЗИКА САДА ОЧЕКУЈЕ АУТОНОМИЈУ: Француске власти пустиле на условну слободу затвореника оптуженог за убиства перфекта

FOTO: Tanjug/AP

Алесандри је још 2017, после одлежаних 18 година затвора, стекао право да затражи условну слободу, али му је то три пута одбијано. Сваки пут када би се са тим сложио суд за примену казне, против тога би се изјаснио Апелациони суд. Последњи пут у октобру је такву одлуку Апелационог суда поноштио Касациони суд и затражио преиспитивање ове одлуке.

Пјер Алесандри ће сада током дана радити на једној фарми на Корзици, а увече ће спавати у затвору Борго. После годину дана, уколико не направи прекршај, стећи ће право на условну слободу.

До овог заокрета у казненој политици дошло је после убиства, у марту прошле године, у затвору у Арлу, Ивана Колоне, једног од оптужених за убиство префекта, од стране другог затвореника, у континеналном делу земље, а ово убиство Колоне изазвало је оштре реакције на Корзици. Одржани су и протести у којима је учествовало више хиљада људи, а којима се тражило пуштање на слободу политичких затвореника и признавање корзиканског народа. Учесници протеста су између осталог тражили и да се преосталој двојици осуђеника, Пјеру Алесандрију и Алену Ферандију укине статус нарочито опасних затвореника, чиме би стекли право да буду пребачени на служење казне на Корзику.

Убрзо после тога, тадашњи премијер Жан Кастекс је одговорио позитивно на захтев за укидање посебног статуса за двојицу осуђеника. То је схваћено као знак попуштања од стране власти. Као додатни корак у том правцу сматра се промена затвореничког статуса Алесандрија у уторак. Истовремено, то је отворило могућност да се наставе преговори око додељивања статуса аутономије Корзици, па се очекује да у догледно време министар унутрашњих послова Жералд Дараманен сада отпутује на острво, где је у последње време два пута ову посету одложио. И Феранди би ускоро, крајем фебруара, требало да сазна шта је с његовом молбом.

Пуштање на полуслободу Алесандрија националнисти с Корзике су дочекали с великим олакшањем. Његов адвокат је поручио да је после толико година време да се окрене страница. И председник Извршног савета Корзике Жил Симеони је поздравио одлуку власти.

- Читаво корзиканско друштво имало је јака очекивања у том правцу – казао је Симеони, додавши да је сада време да се испишу нове странице у односима између Корзике и француске државе, без заборављања шта се догодило у прошлости и бола нанетог породици жртве.

Симеони је нагласио да се сада треба окренути будућности и изградити глобоално политичко решење које ће садржати и аутономију на институционалном нивоу за Корзику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)