ПРЕЛАЗНА ТАЧКА: СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три месеца

Танјуг

30. 01. 2023. у 22:52

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је продужила статус ванредне ситуације од међународног значаја за јавно здравље због ковида 19, која је на снази од јануара 2020. године, за још три месеца.

ПРЕЛАЗНА ТАЧКА: СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три месеца

Фото: Архива

- Генерални директор СЗО је уважио препоруке Комитета у вези са текућом пандемијом коронавируса и закључује да вирус и даље представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја - наводи се у саопштењу СЗО издатом после састанка Међународног комитета за хитне случајеве у складу са здравственим прописима.

Експерти СЗО оцењују да је „пандемија ковида 19 вероватно на прелазној тачки“. Секретаријат СЗО је изразио забринутост због наставка еволуције вируса у контексту неконтролисане циркулације САРС-ЦоВ-2 и слабијег извештавања држава чланица о подацима у вези са обољевањем, морталитетом и хоспитализацијом и поновио важност благовремене размене података, ради усмеравања текућег одговора на пандемију. Комитет је саопштио да се пандемија ковида 19 вероватно приближава тачки преокрета.

- Постизање виших нивоа имунитета становништва на глобалном нивоу, било путем инфекције или вакцинације, може ограничити утицај САРС-ЦоВ-2 на морбидитет и смртност - наводи се у саопштењу и додаје да нема сумње да ће овај вирус остати трајни патоген код људи и животиња у догледној будућности.

Иако је „елиминисање овог вируса веома мало вероватно, ублажавање његовог разорног утицаја на морбидитет и смртност је достижно и требало би да и даље буде приоритетни циљ“, саопштила је СЗО. Комитет СЗО је препоручио развијање „алтернативних механизама“ за наставак борбе против ковида, након што се ПХЕИЦ укине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ТИКТОК ОБЈАВИО: У САД имамо 150 милиона корисника месечно