ФОТОГРАФИЈЕ СИ ЂИПИНГА ИЗ ПОРОДИЧНОГ АЛБУМА: Погледајте како је изгледао кинески председник као студент

Novosti online

05. 01. 2023. у 15:01

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг започео је свој трећи мандат на челу Кине и Комунистичке партије. Своју моћ потврдио је недавно и на 20. конгресу у Пекингу, када су глатко и у највећој тишини пометени његови ривали.

ФОТОГРАФИЈЕ СИ ЂИПИНГА ИЗ ПОРОДИЧНОГ АЛБУМА: Погледајте како је изгледао кинески председник као студент

Фото: Профимедиа/Википедија

Конзул Кине у Белфасту Зханг Меифанг позната је као један од веома активних кинеских дипломата на Твитеру, која свакодневно доноси вести из Кине, посебно оне најзанимљивије.

Један њен твит запао је за око. Она је наиме објавила слике кинеског председника Си Ђинпинга из млађих дана. У питању су ретке слике из породичног албума, настале вероватно средином 1980-их, или можда 1990-их година прошлог века.

Према енциклопедији Британика Си Ђинпинг, (рођен 15. јуна 1953, округ Фупинг, провинција Шанкси, Кина), кинески политичар и владин званичник који је био потпредседник Народне Републике Кине (2008–13), генерални секретар Комунистичке партије Кине ( КПК; 2012– ) и председник Кине (2013– ).

Си Ђинпинг је био син Си Зхонгкуна, који је некада био заменик премијера Кине и био је рани саборац Мао Цедунга. Старији Си, међутим, често није био у милости своје странке и владе, посебно пре и током Културне револуције (1966–76) и након што је отворено критиковао поступке владе током инцидента на Тргу Тјенанмен 1989. Рано детињство млађег Сија је углавном проведено у релативном луксузу стамбеног насеља кинеске владајуће елите у Пекингу. За време Културне револуције, међутим, са очишћеним оцем и ван милости, Си Ђинпинг је 1969. послат на село (отишао је у претежно руралну провинцију Шанкси), где је шест година радио као физички радник у пољопривредној комуни. Током тог периода развио је посебно добар однос са локалним сељаштвом, што би помогло кредибилитету добророђеног Сија у његовом коначном успону кроз редове КПК.

Године 1974. Си је постао званични члан партије, обављајући функцију секретара подружнице, а следеће године је почео да похађа пекиншки универзитет Тсингхуа, где је студирао хемијско инжењерство. Након што је дипломирао 1979. године, радио је три године као секретар Генг Биаоа, који је тада био потпредседник и министар националне одбране у централној кинеској влади.

Године 1982. Си је одустао од те функције, бирајући уместо тога да напусти Пекинг и ради као заменик секретара КПК у провинцији Хебеј. Тамо је био стациониран до 1985. године, када је именован за члана партијског комитета и заменика градоначелника Сјамена (Амои) у провинцији Фуџијан. Док је живео у Фуџијану, Си се 1987. године оженио познатом певачицом Пенг Лијуан. Наставио је да напредује, а до 1995. године се попео на место заменика покрајинског партијског секретара. Године 1999. Си је постао вршилац дужности гувернера Фуџијана, а следеће године је постао гувернер. Међу његовим бригама као шефа Фуџијана биле су очување животне средине и сарадња са оближњим Тајваном. Био је и заменик секретара и руководећа места до 2002. године, када је поново подигнут: те године је обележило његов пресељење у провинцију Џеђијанг, где је био вршилац дужности гувернера, а од 2003. и партијски секретар. Док је био тамо, фокусирао се на реструктурирање индустријске инфраструктуре у покрајини како би се промовисао одрживи развој.

Сијево богатство је добило још један подстицај почетком 2007. године када је скандал око горњег руководства Шангаја довео до његовог преузимања функције градског партијског секретара. Његов претходник на тој позицији био је међу онима који су били укаљани широком шемом пензијских фондова. За разлику од свог оца реформиста, Си је имао репутацију разборитости и поштовања партијске линије, а као секретар Шангаја, његов фокус је био искључиво на промовисању стабилности и рехабилитацији финансијске слике града. Он је, међутим, био на тој функцији само кратко, пошто је у октобру 2007. изабран за једног од девет чланова сталног комитета Политичког бироа (Политбироа) КПК, највишег владајућег тела у партији.

Тим унапређењем, Си је стављен на кратку листу могућих наследника Ху Ђинтаоа, генералног секретара КПК од 2002. и председника Народне Републике од 2003. Сијев статус је постао сигурнији када је у марту 2008. изабран за потпредседника Кине. У тој улози се фокусирао на напоре очувања и на унапређење међународних односа. У октобру 2010. Си је именован за потпредседника моћне Централне војне комисије (ЦМЦ), функцију коју је некада обављао Ху (који је од 2004. био председавајући комисије) и генерално се сматрао великом одскочном даском за председништво. У новембру 2012, током 18. партијског конгреса КПК, Си је поново изабран у стални комитет Политичког бироа (смањен на седам чланова) и наследио је Хуа на месту генералног секретара партије. У то време Ху је такође препустио председавање ЦМЦ-у Сију. Дана 14. марта 2013. изабран је за председника Кине од стране Националног народног конгреса. Та функција трећи пут потврђена му је на 20. конгресу Комунистичке партије Кине 2022. године.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу