РАСТЕ БРОЈ НОВИХ ДРЖАВЉАНА У АУСТРИЈИ: Жртве нацизма чине 30 одсто придошлих грађана

Тањуг

06. 12. 2022. у 08:34

У ПРВА три квартала ове године, аустријско држављанство добило је 11.155 грађана, што је, у односу на исти период лане, раст од 45,3 процента.

РАСТЕ БРОЈ НОВИХ ДРЖАВЉАНА У АУСТРИЈИ: Жртве нацизма чине 30 одсто придошлих грађана

Фото: Пиксабеј

Око 30 одсто нових држављана су потомци жртава нацизма, којима је новим законом омогућено да добију аустријско држављанство.

- Расту броја доделе држављанства допринели су пре свега жртве нацизма и њихови потомци - објаснио је директор Статистичког завода Аустрије Тобиас Томас.

Особе које су политички прогоњене током нацистичког режима и њихови потомци, без да морају да се одрекну садашњег држављанства, добили су могућност да узму и аустријски пасош.

Ту могућност искористиле су ове године 3.022 особе, од којих 2.992 живе у иностранству, пре свега у Израелу, САД и Великој Британији.

На основу дугогодишњег боравка у Аустрији, држављанство су добиле 8.133 особе, међу којима предњаче Сиријци (834), Турци (810) и грађани пореклом из Босне и Херцеговине (614).

Протеклих година предњачили су грађани Босне и Херцеговине, али су их сада претекли Сиријци који су у Аустрију дошли у великом мигрантском таласу 2015.

Према статистичким подацима, четвртина нових држављана рођена је у Аустрији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Ћерка пријатеља Милана удата је за нашег ЧУВЕНОГ глумца (ФОТО)