ИРАН ПОГУБИО ЧЕТВОРИЦУ МУШКАРАЦА: Смртна казна за наводну сарадњу са израелским обавештајцима

Ђ.Г.

04. 12. 2022. у 16:15

ИРАН је погубио четворицу мушкараца оптужених за сарадњу са израелском обавештајном службом, јавили су ирански државни медији.

ИРАН ПОГУБИО ЧЕТВОРИЦУ МУШКАРАЦА: Смртна казна за наводну сарадњу са израелским обавештајцима

Foto: Shutterstock/Anelo

Пресуде за "обавештајну сарадњу" са Израелом и "отмицу" извршене су у недељу, јавила је новинска агенција Мизан.

Ирански Врховни суд потврдио је смртну казну против њих у среду након њиховог хапшења у мају.

Погубљења се дешавају у време појачаних тензија у Ирану после више од два месеца протеста.

Још три особе осуђене су на казне од пет до 10 година затвора због злочина против безбедности земље, саучесништва у отмици и поседовања оружја, наводи се на сајту правосуђа.

Иран и Израел су жестоки регионални ривали и били су ангажовани у дуготрајном рату у сенци једни против других.

Оптужба за "отмицу" односила се на случај који су објавили израелски медији месец дана раније, у којем је виђен човек који се представљао као сарадник из Корпуса чувара исламске револуције како препричава наводну заверу за гађање израелских дипломата на више европских локација.

Ирански медији су одбацили ту причу, рекавши да је човек био само фармер, којег су 2021. године киднаповали бројни „насилници” и натерали га да изговори одређене фразе.

Израел је међу мноштвом земаља које Иран окривљује за подстицање таласа демонстрација, које су изазване смрћу младе жене у притвору, али одражавају дубоко незадовољство у влади.

Иранско правосуђе је већ потврдило шест смртних казни због протеста , а организација за људска права Амнести интернешенел каже да је, на основу званичних извештаја, најмање 21 особа којој се тренутно суди оптужена за злочине због којих би могли бити обешени.

Иран тренутно погуби више људи годишње него било која друга држава осим Кине, према групама за људска права - пренео је BBC.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну