УДАРАЦ БРИСЕЛУ: Једна држава чланица ЕУ већ рекла да не намерава да примени меру ограничавања горње границе цена руске нафте

Novosti online

03. 12. 2022. у 23:30

БУДИМПЕШТА не намерава да примени меру ограничавања горње границе цена руске нафте, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и оценио да та и сличне мере штете европској економији.

УДАРАЦ БРИСЕЛУ: Једна држава чланица ЕУ већ рекла да не намерава да примени меру ограничавања горње границе цена руске нафте

Фото Shutterstock

Земље чланице Г7, чланице Европске уније и Аустралија договориле су се да од 5. децембра ограниче цену руске нафте на 60 долара по барелу, а Сијарто је данас нагласио да Будимпешта то неће урадити.

- Европска унија уводи горњу границу цене нафте. Међутим, време је да Брисел схвати да ова и сличне мере највише штете европској привреди. Треба повећати број снабдевача енергије, јер би то снизило цене. Борили смо се за наше интересе током преговора о горњој граници цене нафте, и на крају успели: Мађарска је изузета од примене ове мере - написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Сличан став изнео је и Оливер Хортаи, шеф одељења за енергетску и климатску политику у мађарском истраживачком институту Сазадвег.

- Није случајно што ће се преговори одржати сутра, дан пре него што је одлука ступила на снагу. Било би добро када би западна политичка елита коначно почела да ради на ублажавању трговинског сукоба, а не на његовом продубљивању - написао је он у коментару на Сијартову објаву.

Напоменуо је да се "боји да неће изостати одговор великих произвођача нафте, међу којима је и Русија.

Раније је саопштено да ће земље ЕУ редовно преиспитивати "плафон" цена, а за промену горње границе биће потребна једногласна одлука свих чланица уније.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)