ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ИЗРАЕЛА И АМЕРИКЕ: Симулација напада на нуклеарна постројења Ирана

Ђ.Г.

02. 12. 2022. у 19:53

ИЗРАЕЛСКА војска је спровела заједничке операције обуке са Сједињеним Државама, одржавши серију ваздушних вежби како би симулирала нападе на Иран само неколико дана након што је западни Јерусалим извршио притисак на америчке званичнике да убрзају своје „оперативне планове“ против Техерана.

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ИЗРАЕЛА И АМЕРИКЕ: Симулација напада на нуклеарна постројења Ирана

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су детаљно описали вежбе у саопштењу у среду, рекавши да су практиковале „различите сценарије суочених са регионалним претњама“ , док су поименце издвојиле Исламску Републику.

- Ове вежбе су кључна компонента све веће стратешке сарадње наше две војске као одговор на заједничку забринутост на Блиском истоку, посебно на оне које је поставио Иран - саопштила је ИД.

Четири израелска борбена авиона Ф-35 и четири америчка Ф-15 учествовала су у ратним играма, које су „симулирале оперативни сценарио великог домета и летове на велике удаљености“, додаје ИД, напомињући да је и амерички авион танкер КЦ-135 напунио горивом известан број израелских Ф-16 током вежбе.

Вежбе су уследиле после прошломесечне посете главном граду САД од стране начелника штаба ИД Авива Кочавија, који је позвао америчке званичнике да развију нове „оперативне планове“ за борбу против иранске војске. Две стране су такође разговарале о својој „опредијељености да се осигура да Иран никада не добије нуклеарно оружје“, упркос вишекратном инсистирању Техерана да не јури бомбу.

Израел је последњих месеци извео низ вежби посебно усмерених на Техеран, укључујући вежбу изнад Средоземног мора раније ове године која је наводно симулирала ударе на иранска нуклеарна постројења. Још једна слична вежба фокусирана на нуклеарне локације такође је спроведена прошлог јуна, у којој је учествовало више од 100 авиона који су вежбали ударе са велике удаљености.

Док су на овонедељним ратним играма биле операције допуне горива у ваздуху са америчким танкером, Џерузалем пост је раније известио да је Израел развио капацитете који му омогућавају да стигне до Ирана без потребе за допуном горива на том путу. Издање је сугерисало да су ваздухопловне снаге надоградиле своје авионе америчке производње Ф-35 да би постигле тај подвиг, али је понудило неколико детаља о наводним побољшањима - пренео је RT.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца