НЕБЕНЗЈА О ТРИБУНАЛУ ЗА УКРАЈИНУ: Покушај да се прикрије безакоње Запада

Novosti online

30. 11. 2022. у 20:24

ИНИЦИЈАТИВА за формирање специјалног међународног суда за Украјину под окриљем УН, коју је изнела шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, представља покушај да се дâ легитимитет заплени руске имовине, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

НЕБЕНЗЈА О ТРИБУНАЛУ ЗА УКРАЈИНУ: Покушај да се прикрије безакоње Запада

Фото Танјуг-АП

-Постоји толико различитих иницијатива. Не може све ни да се испрати. Ово је пример онога што они зову ‘међународни поредак заснован на правилима’ – они смишљају та правила, па их представљају као универзалне, рекао је Небензја новинарима, коментаришући изјаву шефице Европске комисије.

Према његовом мишљењу, ово је „покушај да прикрију своје безакоње“ и „сакрију се иза ауторитета УН“.

-Не знам о каквом се трибуналу ради, и уопште, о чему се ради. Али они желе да ‘под притиском’ добију решење Генералне скупштине, као што је то био прошли пут. (Раније је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о репарацијама Украјини од стране Русије – више од половине држава-чланица одбило је да подржи документ: 73 је ​било уздржано, а 12 није учествовало у гласању), нагласио је руски дипломата.

-Али главна ствар је нешто друго – Генерална скупштина једноставно нема надлежност да доноси овакве одлуке. То је прерогатив Савета безбедности УН, додао је он.

Према његовим речима, западне земље затим „планирају да оставе УН на миру и саме се баве овим (запленом руске имовине), не питајући никога и не полажући рачуне никоме“.

-Не може се ни претпоставити шта ће они тамо смислити. Није тешко претпоставити чему то води. Урсула фон дер Лајен је данас рекла да треба посегнути за замрзнутом руском имовином. Јасно је да ће покушати да то оправдавају резолуцијом коју је усвојила Генерална скупштина, покушавајући да овом безакоњу дају неки легитимитет. То је оно што им је потребно“, објаснио је Небензја.

Фон дер Лајенова је у среду изјавила да је Европска комисија предложила да се формира специјална структура за управљање замрзнутим средствима Русије. Према подацима ЕК, губици Украјине у периоду сукоба износе око 600 милијарди евра. У саопштењу се указује да је Запад блокирао око 300 милијарди евра Централне банке Русије и 19 милијарди приватних средстава руског бизниса. Према речима Фон дер Лајенове, „након укидања санкција, ова средства могу бити искоришћена како би се обезбедило да Русија у потпуности надокнади штету нанету Украјини“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну