БРИТАНИЈА ИЗБАЦУЈЕ КИНУ ИЗ НУКЛЕАРНОГ ПРОЈЕКТА: Лондон откупљује удео кинеске компаније и по први пут у 30 година директно улаже у развој НЕ

Novosti online

30. 11. 2022. у 15:40

БРИТАНСКА влада одлучила је да уклони кинеску компанију „Чајна џенерал нуклиар“ (ЦГН) из пројекта развоја блока „Ц“ нуклеарне електране Сизвел, након позива да се смањи учешће Кине у снабдевању Британије енергијом.

БРИТАНИЈА ИЗБАЦУЈЕ КИНУ ИЗ НУКЛЕАРНОГ ПРОЈЕКТА: Лондон откупљује удео кинеске компаније и по први пут у 30 година директно улаже у развој НЕ

Фото Танјуг/АП

Британско Одељење за пословање, енергетику и индустријску стратегију (БЕИС) саопштило је да ће откуп кинеског удела у пројекту „Сизвел Ц“ бити прво директно владино улагање у развој нуклеарне електране у последње три деценије.

„Улагање владе у Сизвел Ц подржаће континуирани развој пројекта... Инвестиција такође омогућава излазак компаније ЦГН из пројекта“, стоји у саопштењу објављеном у уторак, преноси РТ.

Лондон планира да уложи 679 милиона фунти (814 милиона долара) у пројекат, што представља 50 одсто трошкова за развој. Та сума одговара суми коју је у развој Сизвела Ц уложила француска компанија Електрисите д Франс (ЕДФ).

Саопштење о откупу удела кинеског ЦГН-а у Сизвелу Ц дошло је након више пута поновљеног захтева унутар британске владе да се смањи британска зависност од Кине у погледу снабдевања енергијом. ЦГН је, према уговору потписаном 2015, имао 20 одсто удела у Сизвелу Ц, а заједно са ЕДФ-ом је мањински партнер у пројекту развоја блока Ц у нуклеарној електрани Хинкли поинт и већински је власник у електрани Бредвел.

Британски премијер Риши Сунак је у понедељак рекао да је „златна ера“ односа Велике Британије и Кине „завршена“, додајући да Пекинг представља „системски изазов за наше вредности и интересе“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

СИНЕ, НИЈЕ ТИ ЛАКО Легендарни Ћиро у скривеној камери: Новинар га излудео питањем, а онда - ШМЕКЕРСКА РЕАКЦИЈА! Био је велики (ВИДЕО)