ОГЛАСИЛА СЕ КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА КИНЕ У ВЕЗИ СА ПРОТЕСТИМА: "Морамо бити одлучни у очувању друштвене стабилности"

Танјуг

30. 11. 2022. у 10:52

КОМУНИСТИЧКА партија Кине саопштила је данас да ће "одлучно сузбити инфилтрацију и саботажу непријатељских снага", након највећих протеста деценијама уназад, који су усмерени против антиковид мера.

ОГЛАСИЛА СЕ КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА КИНЕ У ВЕЗИ СА ПРОТЕСТИМА: Морамо бити одлучни у очувању друштвене стабилности

Си Ђинпинг, Фото АП

- На састанку је наглашено да политички и правни органи морају предузети ефикасне мере да одлучно чувају националну безбедност и друштвену стабилност. Морамо одлучно сузбити инфилтрацију и саботажне активности непријатељских снага у складу са законом, одлучно разбити незаконита и кривична дела која нарушавају друштвени поредак - наводи се у саопштењу партије, пренео је АП.

Саопштење долази како би се спречило понављање протеста који су избили током викенда у Пекингу, Шангају, Гуангџоу и неколико других градова, а иако се није директно осврнула на протесте, како наводи америчка агенција, изјава КП Кине служи као подсетник на одлучност странке да спроведе своју владавину.

Стотине теренских возила, комбија и оклопних возила са трепћућим светлима паркирано је данас дуж кинеских градских улица, док су полиција и паравојне снаге вршиле насумичне провере личних докумената и претраживале мобилне телефоне људи у потрази за фотографијама, забрањеним апликацијама или другим потенцијалним доказима да су учествовали у демонстрацијама, пише АП. 

Није познат број људи који су приведени на демонстрацијама и у накнадним полицијским акцијама.

Већина демонстраната је своје незадовољство усредсредила на политику "нулте толеранције на ковид-19" која је милионе људи ставила у карантин, ограничавајући њихов приступ храни и лековима, а док је истовремено разарала економију и озбиљно ограничавала путовања. 

Протести током викенда били су изазвани бесом због пожара који се десио 24. новембра на крајњем западу Кине, а који је поставио питања о томе да ли су ватрогасци или жртве које су покушавале да побегну биле блокиране антиковид мерама. 

Власти су ублажиле неке мере и најавиле нови притисак на вакцинацију осетљих категорија људи након демонстрација, али су и наставиле стратегију "нулте толеранције на ковид".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРАМОТА... Ово је на столици затекао сваки навијач Црвене звезде који је данас дошао на дерби у кошарци, а тиче се Синише Михајловића