ПОРАСТАО УВОЗ РУСКОГ ЛНГ-а: ЕУ потрошила рекордних 12,5 милијарди евра за природни гас

Танјуг

30. 11. 2022. у 10:01

ЕВРОПСКА унија је ове године смањила зависност од руских енергената забраном увоза угља и планираним ембаргом на нафту, али увоз једног руског горива цвета и мало је вероватно да ће се ускоро суочити са бојкотом ЕУ.

ПОРАСТАО УВОЗ РУСКОГ ЛНГ-а: ЕУ потрошила рекордних 12,5 милијарди евра за природни гас

Фото Танјуг/АП

Европски увоз течног природног гаса (ЛНГ) из Русије порастао је за око 40 посто за годину дана, јер купци настоје да надокнаде све мањи проток руског природног гаса цевоводима, пише "Блумберг".

То је горка пилула за многе у 27-чланом блоку, који је увео тешке санкције Кремљу како би га лишио прихода за финансирање рата у Украјини, напомиње њујоршка агенција. 

ЕУ је потрошила рекордних 12,5 милијарди евра (13 милијарди долара) на увоз руског ЛНГ-а од јануара до септембра 2022, што је пет пута више него годину дана раније.

Растућа потражња из земаља као што су Француска и Белгија помогла је да Русија ове године постане други највећи снабдевач северозападне Европе ЛНГ-ом. Мада је по количини испорука Русија далеко иза САД, претекла је Катар, показују подаци о праћењу бродова и лучког саобраћаја.

Пре напада на Украјину у фебруару ове године, гас из Русије био је највећи европски извор горива. Пошто је од тада Кремљ смањио  испоруке, регион је приморан да повећа набавке ЛНГ-а из Русије и целог света, како би имао струју и попунио резерве гаса за зиму.

Од европских земаља, само су Велика Британија и балтичке државе престале да купују руски ЛНГ. Насупрот томе, руску нафту у великој мери избегавају купци широм ЕУ, а нафтни ембарго Брисела требало би да ступи на снагу 5. децембра, наводи "Блумберг".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)