ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ БРОЈКЕ: Руски стручњаци објаснили зашто је хоспитализован велики број деце

Novosti online

28. 11. 2022. у 10:13

ШИРОМ Русије је забележен велики број хоспитализације деце са симптомима акутних респираторних инфекција и грипе. Статистика је два пута већа од периода пре ковида.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ БРОЈКЕ: Руски стручњаци објаснили зашто је хоспитализован велики број деце

Фото: Unsplash

Најосетљивији узраст деце је од 7 до 14 година, пише „Комерсант”.

Разлог ширења грипе, сматрају стручњаци, могао би бити то што су Руси, посебно деца, престали да се сусрећу са патогенима у периоду њихове циркулације.

- Ово објашњавамо термином - принцип имуног дуга. Враћање у колективе, укључујући предшколске и школске установе, довело је до пораста случајева акутних респираторних вирусних инфекција различите етиологије, односно не само грипа, ковида, већ и других патогена - изјавио је професор на руском Универзитету РНИМУ "Н. И. Пирогова" Иван Коноваљов.

Истовремено, тврди инфектолог, ако се прође природна „проепидемизација“, како стручњаци називају овај процес, онда следеће сезоне можемо очекивати блажи ток сезонског грипа.

Као други разлог великог броја хоспитализованих, стручњаци су навели утицај ковид-19 на организам и стрес.

Према подацима секретаријата за здравље Москве број хоспитализоване деце оболеле од грипа и акутних респираторних инфекција је 2-2,5 пута већи од просека из периода 2016-2019. године. Напомиње се да се бројке приближавају 400 нових пацијената дневно, преноси Спутњик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОНОСНА НА СИНА: Срна Ланго поносна на своје дете