ЛИСТ "ДОКУМЕНТО" ТВРДИ: Грчка влада наводно подметнула шпијунски софтвер за прислушкивање политичара

Ђ.Г.

28. 11. 2022. у 00:51

ГРЧКА влада је наводно подметнула шпијунски софтвер на телефоне десетина политичара, новинара, државних званичника и пословних људи, према текућој истрази грчког листа Документо. Извештај од недеље открио је да је на мети био и шеф полиције.

ЛИСТ ДОКУМЕНТО ТВРДИ: Грчка влада наводно подметнула шпијунски софтвер за прислушкивање политичара

Фото: ЕПА

Документо, који већ неколико месеци истражује скандал, тврди да је бивши шеф грчке полиције Михалис Карамалакис инсталирао шпијунски софтвер „Предатор” на свој телефон од стране Националне обавештајне службе (ЕИП), по налогу премијера Киријакоса Мицотакиса.

Извештај доводи до више од 100 мета под наводним надзором ЕИП-а. На листи се налазе опозициони политичар Никос Андрулакис, тужилац Христос Бардакис, новинари Тина Месаропулу, Танасис Кукакис и Ставрос Михалудис, као и одређени број Мицотакисових саветника и поверљивих лица.

Мицотакис, који директно надгледа рад ЕИП-а, негира било какву умешаност у скандал. Након што је опозициони лидер Алексис Ципрас позвао премијера да „престане да се крије и даје одговоре“, његов портпарол Јанис Оиконому назвао је тврдње о прислушкивању „недоказаним и непоткрепљеним“. Оиконому је оптужио Ципраса да „покушава да створи услове политичке аномалије“ како би оправдао „претећи пораз [његове партије] на предстојећим изборима“.

Према извештају Документа, Оиконому је такође прислушкивао његов телефон од стране ЕИП-а.

Скандал се први пут појавио почетком августа, када је Панагиотис Контолеон, који је у то време предводио ЕИП, рекао парламентарном одбору да је обавештајна агенција шпијунирала финансијског новинара Танасиса Кукакиса. Раније овог месеца,  извештај  Европског парламента оптужио је Грчку и још три земље ЕУ да користе шпијунски софтвер за њушкање својих грађана.

Развијен од стране софтверске фирме Цитрок са седиштем у Северној Македонији и повезан са израелском одбрамбеном индустријом, шпијунски софтвер „Предатор“ је упоредив са малвером „Пегасус“ који је развио Израел, а који је током прошле године ухваћено више влада и обавештајних агенција. Оба програма могу да приступе позивима, порукама, фотографијама и датотекама и могу тајно да укључе камере и микрофоне циљних телефона - пренео је РТ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

(UŽIVO) DRUGI DAN SEDNICE O KIM: Lažnoj državi stavljena omča