ТРЕЋИНА АМЕРИЧКИХ ХАУБИЦА У УКРАЈИНИ ВАН СТРОЈА: "Њујорк тајмс" о великом проблему за Пентагон - Пољаци притекли у помоћ

Новости онлине

26. 11. 2022. у 12:23

АРТИЉЕРИЈСКА оруђа западне производње која стижу у Украјину троше се или оштећују у борби, и то је постало проблем за Министарство одбране САД, објавио је у петак Њујорк тајмс, позивајући се на своје изворе.

ТРЕЋИНА АМЕРИЧКИХ ХАУБИЦА У УКРАЈИНИ ВАН СТРОЈА: Њујорк тајмс о великом проблему за Пентагон - Пољаци притекли у помоћ

Фото: Јутјуб/CNN/Ukraine Daily News

Да би решио то питање, Пентагон, који је Кијеву обезбедио стотине комада артиљеријског оруђа, наводно је успоставио објекат за поправку у Пољској.

Према америчким званичницима и изворима који су "упознати са одбрамбеним потребама Украјине" и говорили су за "Њујорк тајмс", једна трећина од 350 хаубица које је Запад послао Украјини је ван погона у било ком тренутку.

Оружје се због прекометне употребе оштећује, и не може се одмах поправити на терену. Задатак поправљања те опреме постао је приоритет за Европску коману Пентагона, која је распоредила постројење за поправку у Пољској.

Ремонт у Пољској, између осталог, обично укључује замену цеви хаубица, наводи амерички лист. У међувремену, украјински званичници су наводно тражили да се те радионице поставе ближе линији фронта како би се оружје што пре вратило у борбу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у петак рекао да алијанса није укључена у непријатељства. Међутим, у октобру је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да је западна војна помоћ Украјини чини учесником у сукобу.

Од почетка руске војне операције у Украјини крајем фебруара, западне земље подржавају Кијев са милијардама долара помоћи. САД, највећи савезник Украјине, обезбедиле су оружје, укључујући артиљерију, у вредности од више од 19 милијарди долара.

Према подацима које је објавио Пентагон, од 23. новембра, САД су послале 142 хаубице од 155 мм и до 924.000 артиљеријских граната. Америчка помоћ је такође укључивала 36 хаубица од 105 мм и 180.000 артиљеријских граната. Москва је више пута изјављивала да западне испоруке оружја само продужавају сукоб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!