У ОПЕРАЦИЈИ "МАЧ-КАНЏА" ЛИКВИДИРАНО 184 ТЕРОРИСТА: Учествовало више од 50 авиона и 20 дронова; Једино Русија може да спречи даљу ескалацију

Novosti online

26. 11. 2022. у 08:05

РУСИЈА је, вероватно, једина држава која је у стању да организује састанак председника Турске и Сирије Реџепа Тајипа Ердогана и Башара Асада, рекао је турски експерт Хасан Унал за медије.

У ОПЕРАЦИЈИ МАЧ-КАНЏА ЛИКВИДИРАНО 184 ТЕРОРИСТА: Учествовало више од 50 авиона и 20 дронова; Једино Русија може да спречи даљу ескалацију

Фото: Shutterstock/Илустрација

По његовом мишљењу, стране су већ раније разговарале о могућности одржавања таквог састанка, и „вероватно је добијена сагласност Анкаре“.

 - Русија је, у суштини, једина држава која је способна да организује састанак турског и сиријског председника. Судећи по свему, сада су створени прави услови за активну разраду тог питања. Наравно, постоје одређене снаге које су против нормализације турско-сиријских односа. Конкретно, ради се о појединим групама у Идлибу које су проглашене за терористичке и у Русији и Турској и Сирији. Оне могу покушати да организују провокације како би осујетиле процес нормализације. Међутим, вероватноћа да ће успети у томе је занемарљива - оцењује Унал.

Како додаје, најважније је да се између Анкаре, Дамаска и Москве успостави атмосфера дијалога и сарадње, за шта, по његовим речима, тренутно постоје сви услови.

 - Састанак турског и сиријског председника може да се одржи у оквиру трилатералног формата у Сочију. Сасвим је могуће да пређе у четворострани. То значи да би се Сирија позвала да учествује у астанском формату. На крају крајева, та платформа је и формирана за осигуравање мира на сиријског територији. Са друге стране, Русија може да организује засебан састанак. Као што је познато, наши односи са Москвом се активно развијају, сарадња ће само јачати. Према томе, свака од ових опција за преговоре је могућа“, закључује турски експерт.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да постоји могућност да се састане са сиријским колегом Башаром Асадом.

Касније је специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев рекао да је Русија спремна да уступи платформу за турско-сиријске преговоре.

Турски министар одбране Хулуси Акар је 21. новембра саопштио да су оружане снаге републике за два дана операције „Мач-канџa“ у Сирији и Ираку ликвидирали 184 терориста. У акцији је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова. Артиљерија је пружила подршку авијацији. Након тога је заменик сиријског министра спољних послова Ајман Сусан поводом турске операције рекао да ће Дамаск предузети све мере у циљу заштите своје територије и осигурања безбедности.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)