КИЈЕВ ОСТАЈЕ БЕЗ ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ПОМОЋИ: ЕУ неће успети да испуни обећање дато Украјини

Novosti online

08. 11. 2022. у 22:08

ЕВРОПСКА унија неће успети да обезбеди Украјини трећину средстава од девет милијарди евра које је Европска комисија обећала Кијеву у мају, саопштио је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис.

КИЈЕВ ОСТАЈЕ БЕЗ ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ПОМОЋИ: ЕУ неће успети да испуни обећање дато Украјини

Фото: ЕПА

Како је истакао, транша од 2,5 милијарде евра, коју ће Украјина добити до краја новембра, биће последња ове године.

 -Што се тиче преосталих три милијарде евра, заиста смо имали опширну дискусију о тој суми која је преостала од девет милијарди евра, најављених у мају. Нажалост, испоставило се да је немогуће одлучити како даље ове године. Што се тиче финансирања ове године, рачунамо да ће последња уплата од 2,5 милијарде евра стићи Кијеву до краја овог месеца- истакао је Домбровскис у Бриселу након седнице Савета ЕУ о економији и финансијама.

Како је додао, ЕУ ће наставити са финансијском помоћи Украјини 2023. године.

 -Управо због тога истичемо да је неопходно да се изврши значајна уплата средстава почетком следеће године из програма помоћи за 2023. годину од 18 милијарди евра. Предлажемо да то буде девет милијарди евра. Ова исплата би требало да буде извршена већ у јануару, узимајући у обзир потребе Украјине- истакао је заменик шефа Европске комисије.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је у мају да ће ЕУ до краја ове године обезбедити Украјини девет милијарди евра.

До сада је ЕУ од обећане суме уплатила Украјини 3,5 милијарде евра.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (5)

СРАМОТА... Ово је на столици затекао сваки навијач Црвене звезде који је данас дошао на дерби у кошарци, а тиче се Синише Михајловића