ГАСНИ ФИЈАСКО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Односи између Париза и Лондона на ивици пуцања

Г. ЧВОРОВИЋ

20. 10. 2022. у 21:23

ДОГОВОРА око гаса нема. Шефови држава или влада земаља чланица ЕУ зато јуче и данас немају, фактички, о чему да расправљају, када је реч о лимитирању цена за руско "плаво злато", иако је почетком седмице, оптимистички, најављивано супротно.

ГАСНИ ФИЈАСКО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Односи између Париза и Лондона на ивици пуцања

Фото АП

Иако се Европска комисија из петних жила трудила да успостави максималну цену за руски плин, на чему су нарочито инсистирали председници ЕК и Европског савета Урсула фон дер Лајен и Шарл Мишел, у помпезно најављиваном предлогу упућеном земљама чланицама, апсурдно, све је наведено осим - максималне цене!

Прибегло се зато низу језичких заврзлама да би се бар донекле ублажио фијаско. Тако је планирано да се утврди варирајућа доња и горња граница, али без познатих вредности. Фактички, то ништа не значи када је у питању "плафон" цена, јер би у сваком појединачном случају на крају опет морало да долази до договора, ког ни овог пута није било. На овај начин испоштована је примарна воља најјаче европске економије, Немачке, која не жели да се такне у суштину тржишне утакмице.

Односи између Париза и Берлина су због тога толико затегнути, да је тек за почетак следеће године отказан заједнички савет министара две земље који је требало да буде одржан следеће седмице. Званично, "због проблема с агендом".

Лидери чланица ЕУ зато на столу имају друге предлоге, који се тичу покушаја да се ситуација с крајње нестабилним ценама бар до извесне мере унормали. Међу овим предлозима је и заједничка набавка гаса, да би му се тако снизила цена. Али, на овај начин би могло да се набави свега 15 одсто од потреба сваке земље. Проблем је и где га набавити.

БОНУС ВИДЕО:

НЕРЕДИ У ПАРИЗУ: Погледајте сукобе демонстраната са полицијом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (0)

ПОЖАЛИЛИ СЕ: Хрватски конобари открили шта доживљавају после увођења ЕВРА