"ЛИБИЈСКА ВЛАДА ОДАВНО ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ": Египат и Грчка споразуме између Либије и Турске називају незаконитим

Новости Онлајн

09. 10. 2022. у 19:55

МИНИСТРИ спољних послова Египта Самех Шукри и Грчке Никос Дендијас назвали су незаконитим споразуме потписане између Влада националног јединства (ГНУ) Либије и Турске о сарадњи у сектору нафте и гаса.

ЛИБИЈСКА ВЛАДА ОДАВНО ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ: Египат и Грчка споразуме између Либије и Турске називају незаконитим

Фото: ЕПА

Прошлог понедељка, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, који је боравио у посети Триполију, и министарка спољних послова ПНУ Најла Манкуш потписали су меморандуме о сарадњи две земље у сектору нафте и гаса, укључујући заједничка геолошка истраживања.

Након потписивања споразума појавио се текст изјаве председавајућег Представничког дома са седиштем на истоку Либије Акиле Салеха у којој је назвао „нелегалним сваки споразум који је Дбеибин кабинет потписао у вези са истеком његов мандат 24. децембра 2021. године“.

- Поново смо потврдили потребу за повлачењем свих страних снага и плаћеника из Либије, а такође смо истакли да влада у Триполију, чији је мандат истекао, нема право да закључује споразуме или меморандуме о разумевању - рекао је Шукри на заједничкој конференцији за новинаре са својим Грчки пандан у Каиру. Дендиас је такође приметио да је споразум "у супротности са принципима УН ".

- Либијска влада националног јединства одавно је престала да постоји и не представља либијски народ и не може да потписује или обнавља споразуме који се тичу будућности земље - рекао је министар.

У фебруару је парламент који заседа на истоку Либије гласао за кандидатуру бившег министра унутрашњих послова Фатија Башагија за место премијера. У марту су министри из владе коју је формирао Башага положили заклетву пред парламентом у граду Тобруку .

Међутим, актуелни шеф владе националног јединства Абделхамид Дбеиба раније је изјавио да неће преносити власт до председничких избора, који су се претворили у двојност у земљи. Башага је у мају, након неуспелог покушаја да се кабинет лоцира у Триполију, најавио да ће влада почети са радом у граду Сирту.

Турски председник Тајип Ердоган и бивши шеф Владе националног јединства Либије Фајез Сарај, који је контролисао само део територије Либије, потписали су крајем новембра 2019. меморандум о поморским зонама и меморандум о војној сарадњи. - пренела је РИА.

БОНУС ВИДЕО:

ЕКСПЛОЗИЈА НА КРИМСКОМ МОСТУ: Језиви призори, гори вагон цистерна

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

НЕДЕЉНИ ХОРОСКОП ОД  29. ЈАНУАРА ДО 5. ФЕБРУАРА: Лав нестрпљив, Девицу очекује ново познанство, Јарац мисли на бившу љубав