ТЕНЗИЈЕ У КОМШИЛУКУ КИНЕ: Соломонова Острва неће дозволити Кини да постави војну базу

Танјуг

06. 10. 2022. у 11:40

ПРЕМИЈЕР Соломонових Острва Манасех Согаваре изјавио је данас да неће "угрозити своју земљу" дозвољавајући Кини да успостави поморску базу у јужном Пацифику, преноси АП.

ТЕНЗИЈЕ У КОМШИЛУКУ КИНЕ: Соломонова Острва неће дозволити Кини да постави војну базу

НАДЗОР Кинески војник у Тајванском мореузу, Фото АП

Согаваре је то рекао у Канбери, током прве посете главном граду Аустралије откако је Лабуристичка партија аустралијског премијера Ентонија Албанезеа дошла на власт на изборима у мају.

- Премијеру Албанезе, још једном понављам да Соломонова Острва никада неће бити коришћена за стране војне објекте или институције страних држава јер то није у интересу наше државе и народа - поручио је Согаваре аустралијском премијеру у присуству новинара пред почетак састанка.

Два премијера су у заједничкој изјави након састанка "поново потврдили међусобне безбедносне обавезе и примаран приступ пацифичке породице регионалном миру и безбедности", наводи се у саопштењу.

Билатерални безбедносни споразум између Кине и Соломонових Острва, који је потписан почетком ове године, изазвао је забринутост САД и савезника због могућег успостављања кинеске поморске базе у јужном Пацифику.

Кина негира да тражи војно упориште на Соломонским Острвима.

Аустралија жели да се Соломонова Острва у подржавању њених безбедносних потреба обраћају суседима, а не Кини, наводи АП.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ НА ФИЛМСКУ ДИВУ: Милена Дравић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДИНИ ЧОВЕК САХРАЊЕН НА МЕСЕЦУ: Смрћу постигао успех