НЕМАЧКИ АМБАСАДОР У НАТО: Желимо да избегнемо тотални рат; Имали смо мир, а сада одједном видимо да једна држава само тако напада другу

П. З. С. /rt.com

03. 10. 2022. у 17:03

СТАЛНИ представник Немачке при НАТО-у објаснио је да блок који предводе САД није у обавези да понуди директну војну помоћ Украјини. Рудигер Кениг је додао да њени чланови желе да избегну велики рат.

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР У НАТО: Желимо да избегнемо тотални рат; Имали смо мир, а сада одједном видимо да једна држава само тако напада другу

Фото Танјуг/АП


Он је разговарао за Деин Шпигел, омладинску верзију магазина Дер Шпигл, који је интервју објавио у суботу.

Сукоб у Украјини доминирао је већим делом чланка, а Кениг је описао одлуку Русије да покрене офанзиву против свог суседа крајем фебруара као преломни догађај.

-Имали смо мир, а сада одједном видимо да једна држава само тако напада другу, у Европи, рекао је званичник и додао да тако нешто нико није могао ни да замисли.

Представник Немачке при НАТО-у нагласио је да војна алијанса у целини, међутим, нема законску обавезу да помогне Кијеву да одбије напад Москве јер Украјина није држава чланица. То значи да члан 5 НАТО уговора не може да се активира, објаснио је званичник. Према њему, напад на једног савезника се сматра нападом на цео НАТО, при чему све државе чланице морају да се боре за циљану нацију.

Према Кенигу, војни блок жели да по сваку цену избегне активно укључивање у сукоб, јер би „то значило веома велики рат“.

Такав сценарио, који би укључио још 30 земаља у борбу, је нешто што „нико не жели“, приметио је дипломата.

На питање шта се може учинити да се помогне Украјини, изасланик је објаснио да поједине државе чланице Кијеву дају оружје и новац. Кениг је даље цитирао санкције ЕУ уведене Русији у последњих шест месеци.

Он је закључио да су изгледи за мир прилично мали јер се чини да су позиције Украјине и Русије непомирљиве. Кениг је појаснио да Украјина „с правом“ тражи да Москва уступи све бивше украјинске регионе на југу и истоку земље који су недавно гласали за прикључење Русији, као и Крим који се тој земљи придружио 2014. Званичник је истакао да је Кремљ, међутим, мало је вероватно да ће пристати на такве услове.

Деин Шпигл је медиј који нуди „узбудљиве, разумљиво написане приче“ за децу која „желе да разумеју свет“, према опису на својој веб страници. Часопис излази месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (5)

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА ГАГЕ АНТОНИЈЕВИЋА Сестра му умрла усред снимања филма: Само је пала, није било помоћи