ГОДИШЊИЦА УЈЕДИЊЕЊА У ДРУГОМ ПЛАНУ: Ситуација у Украјини потиснула немачки национални празник

И.С.

03. 10. 2022. у 15:40

ШИРОМ Немачке је обележена 32. годишњица поновног уједињења, а центар прославе био је Ерфурт, град на истоку земље где су боравили канцелар Олаф Шолц и председник Франк Валтер Штајнмајер. Ове године обележавање националног празника било је својеврсни преседан, јер у фокусу није била Немачка, него ситуација у Украјини.

ГОДИШЊИЦА УЈЕДИЊЕЊА У ДРУГОМ ПЛАНУ: Ситуација у Украјини потиснула немачки национални празник

Фото Танјуг/АП

Под окриљем манифестација под заједничким мотом "Срасти заједно" значајан датум у националној историји послужио је и као прилика да се укаже на наводну чињеницу да "прошлост није прошла" и да "се сазнање о неслободи, самовољи и патњи под режимом комуниста мора пренети на садашње и будуће генерације".

Дневник Велт истиче "да је руски напад показао да је браниоцима слободе потребна историјска свест као оруђе да нашу демократију учини одбрамбеном". У тексту, посвећеном националном празнику, овај лист истиче да Путинову објаву рата, такође историјски политичку, мора пратити историјски политички утемељена одбрана нашег либералног поретка. На националном и европском нивоу, за заједничку будућност потребно је заједничко памћење.

Велт, такође, за, како каже, немарно одбацивање оправданих безбедносних интереса наших пољских и балтичких партнера окривљује такозвани немачки романтизам и антиамериканизам.

БОНУС ВИДЕО - ДЕЛИМИЧНА МОБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ: Нови регрути окупљају се у Севастопољу, Кемерову и Јакутску

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

РУСКИ ШАМАР ЕВРОПИ: Паклен план зборнаје који ће све да промени