"УБИЦЕ" ГАСОВОДА, ПОДВОДНИ ДРОН ИЛИ МОРСКА МИНА: Уређај је могао да буде постављен пре више месеци

И. Станојевић

30. 09. 2022. у 08:11

ЗАПАДНИ теоретичари су, после разматрања ко је могао да саботира три приобалне линије гасовода "Северни ток" 1 и 2, услед чега је дошло до подводног цурења плина, закључили да је прва на листи сумњивих руска шпијунска подморница "Белгород", модификовано пловило којим командује Главна управа за истраживање морских дубина (ГУГИ).

УБИЦЕ ГАСОВОДА, ПОДВОДНИ ДРОН ИЛИ МОРСКА МИНА: Уређај је могао да буде постављен пре више месеци

Фото принтскрин Youtube/news24 plus

Будући да је ова подморница способна да омета подморске комуникације у виду каблова, поставља се питање зашто не би и цевоводе. Следе неке друге техничке варијанте, све по налогу из Кремља.

Руска подморничка флота, сматра се веома моћном силом, а њене подморнице су, тврде на Западу, добро увежбане за овакве операције, јер су се деценијама усавршавале, истражујући подводне интернетске каблове преко северног Атлантског океана. Сада је, додају, показала своју праву снагу.

Једина ограда коју западни аналитичари износе, јесте питање да ли би руски председник Владимир Путин рескирао коришћење својих подморничких снага у овакве сврхе, укључујући дипломатске последице "ако би нешто пошло по злу".

Експерти из западних земаља наводе бројне опције, међу којима су такозвана аутономна подводна возила или подводни дронови који носе експлозив. То није немогуће, али би и једно и друго средство морало да дође са неког брода домаћина, који би, с обзиром на плитко подручје, био лако уочен. Отежавајућа околност лежи и у чињеници да постоји и ризик да подводни дрон испусти експлозивно пуњење на погрешно место.

Експерти напомињу да, уз претпоставку да је употребљена нека врста бомбе, експлозивно пуњење не би морало да буде снажно, будући да су цеви дебеле тек неколико центиметара. Осим тога, до експлозије не би морало да дође у самим цевима, чак би то било и ефикасније, јер се под водом снага експлозива мултипликује.

Фото: Танјуг

Постоје веома различите врсте савремених морских мина. Неке могу да се распореде и на одређено подручје и унапред програмирају. Тако, на пример, постоје мине у облику торпеда које се пењу према површини када детектују звук бродских пропелера изнад себе. Мине могу да имају само једну или чак седам осовина. Најчешће је у употреби она са две осовине, од којих свака има седам оштрица, а намењена је за нападе на носаче авиона.

Предност претходног постављања таквих мина је у томе што се операција може извести када је светска пажња усмерена на другу страну, а могу да се поставе и месецима пре него што би требало да дође до експлозије. Уређај, способан да пробуши рупу у танкој металној цеви, могао је, спекулишу упућени, да буде постављен више месеци пре него што ће се на то место спустити руска подморница класе "кило", што би било ризично, рибарски брод регистрован у Санкт Петербургу, или јахта неког олигарха у пролазу, нагађају на Западу.

Светски медији постављају и питања да ли је место одабрано као "црта разделница" између двеју нација, као и ко је био одговоран за проверу гасовода "Северни ток" због нежељених гостију на цевима, као што су, рецимо, пужеви.

Спекулације са Запада показују и за шта би биле способне земље које се у њега сврставају. У том светлу, оптужбе би могле да иду и у "рикверц", из правца Русије, као реакција на тактику Запада да је "напад најбоља одбрана".

ВОДЕНИ СТУБ

БУДУЋИ да се ради о дубини од само седамдесетак метара, тајни улазак нуклеарне подморнице у Балтичко море био би врло тежак задатак, ако не и немогућ. То, међутим, не значи да рониоци са "Белгорода" не би могли да делују на тим дубинама, мада би их изузетно јаке морске струје прилично ометале. Осим лаке уочљивости, руској подморници задатак би отежао и такозвани водени стуб, мешавина слатке и слане воде, који би сваки подухват са експлозивом учинио крајње ризичним, али, ипак, не и немогућим.

ПРАВИ ТРЕНУТАК

ТРИ мале направе, 70 метара испод воде, у близини цевовода могле су да буду постављене и много раније, док је, рецимо, свет био фокусиран нуклеарну електрану Запорожје или злочине откривене у Бучи, спекулишу западни теоретичари. Додају да је, можда, руска мисија обављена док су све очи биле упрте у Зимске олимпијске игре у Кини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању