КАТАЛОНИЈА ЖЕЛИ НОВИ РЕФЕРЕНДУМ: Шпанска влада не дели њихове аспирације

Танјуг

27. 09. 2022. у 17:26

КАТАЛОНИЈА ће иницирати нови споразум са шпанском владом о одржавању правно обавезујућег референдума о потенцијалној независности региона који би признали и Шпанија и међународна заједница, изјавио је данас каталонски лидер Пере Арагонес.

КАТАЛОНИЈА ЖЕЛИ НОВИ РЕФЕРЕНДУМ: Шпанска влада не дели њихове аспирације

Foto: Profimedia

Шпанска влада је одбацила тај предлог, пренео је Ројтерс.

Шеф каталонске владе рекао је у регионалном парламенту да је Каталонији за још један референдум неопходна сагласност Мадрида.

- Не сумњам да је то најбржи и најефикаснији начин да се одржи још једно гласање имајући у виду лекције из 2017. године и потешкоће које нам нису дозволиле да применимо резултат од пре пет година - истакао је он.

Арагонес је свој предлог назвао "најинклузивнијим, најдемократскијим и објашњивим међународној заједници" и рекао да ће тражити подршку свих политичких актера Каталоније.

Шпанска влада је, како се наводи, одбацила предлог.

- Они имају те максималистичке аспирације, које влада апсолутно не дели - рекла је портпаролка владе Исабел Родригес и додала да су обе стране наставиле да разговарају о нормализацији својих односа.

Наводи се да предлог такозваног споразума о јасноћи долази непосредно пре пете годишњице недозвољеног референдума о независности Каталоније и у критичном тренутку за њен сепаратистички покрет, који је оптерећен поделама између умерених и радикалних струја који су претили да сломе коалициону владу.

Према јунској анкети, како се наводи, око 52 одсто Каталонаца противи се независности, а 41 одсто је подржава.

Додаје се да је шпански социјалистички премијер Педро Санчес подржао дијалог с Каталонијом о обнови односа након што су њена унилатерална настојања за независност 2017. гурнула Шпанију у најгору политичку кризу у последњих неколико година.

Влада се, како се истиче, чврсто противи независности и до сада је искључивала легални референдум као опцију, а притом и шпански устав блокира распад земље, али неки стручњаци и каталонски сепаратисти тврде да би могло бити законског простора за такво изјашњавање ако се шпанска влада сложи.

Ројтерс подсећа на то да је сличан предлог Каталоније 2012. године оштро одбацила тадашња конзервативна влада у Мадриду, али је богати североисточни шпански регион одржао референдум пет година касније упркос томе што га је суд одбио и тада је каталонска власт издала једнострану декларацију о независности.

Шеф каталонске владе је учествовао је у преговорима са Мадридом, а његова странка, Ескера републикана де Каталуња, често је давала своје гласове мањинској влади коју предводе социјалисти у Конгресу.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то