АМЕРИКАНЦИ НУДЕ 50 АВИОНА: САД у замену траже да Узбекистан и Таџикистан дају подршку борби против тероризма у Авганистану

Novosti online

20. 09. 2022. у 01:20

СЈЕДИЊЕНЕ Државе траже да размене скоро 50 војних авиона у замену за подршку Узбекистана и Таџикистана у противтерористичким операцијама у суседном Авганистану, известио је у понедељак Политико.

АМЕРИКАНЦИ НУДЕ 50 АВИОНА: САД у замену траже да Узбекистан и Таџикистан дају подршку борби против тероризма у Авганистану

Фото: Јутјуб/AiirSource Military/Твитер/@MoDAfghanistan

САД преговарају са Узбекистаном и Таџикистаном о трговини са скоро 50 војних авиона евакуисаних из Авганистана прошле године као део америчког повлачења за подршку против тероризма, наводи се у извештају, цитирајући двоје људи упознатих са разговорима.

Талибани (санкционисани од стране УН) тврде да летелице припадају њима као наследницима претходног авганистанског режима, наводи се у извештају. Међутим, узбекистанске власти инсистирају да су лаки јуришни авиони и хеликоптери власништво САД и да неће бити враћени у Авганистан, наводи се у извештају.

САД планирају да процене да ли је летелица у стању за летење, наводно је рекао високи званичник Министарства одбране. Авион би био дат владама Узбекистана и Таџикистана у замену за појачану безбедност граница и напоре у борби против тероризма који укључују Авганистан, рекао је званичник.

Повећана сарадња у борби против тероризма могла би да укључи неформални приступ знању људи повезаних са мрежама унутар Авганистана, додао је званичник.

Таџикистан је тренутно најкооперативнија централноазијска држава у борби против тероризма, која сарађује са САД на граничној безбедности и обуци, наводи помоћник Конгреса који се цитира у извештају.

Међутим, мало је вероватно да ће Узбекистан или Таџикистан дозволити САД да успоставе трајније базе у својим земљама за извођење операција изнад хоризонта у Авганистану с обзиром на њихове историјске везе са Русијом, такође се наводи у извештају.

sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 17:20

Коментари (3)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом