ПОЉСКА ТРАЖИ ОД РУСИЈЕ: Москва да врати седам уметничких слика

Novosti online

15. 09. 2022. у 18:22

АМБАСАДА Русије у Варшави примила је дипломатску ноту од Министарства спољних послова Пољске у којој се захтева да Москва врати седам уметничких слика, изјавио је руски амбасадор у Варшави Сергеј Андрејев за телевизију „Русија 24“.

ПОЉСКА ТРАЖИ ОД РУСИЈЕ: Москва да врати седам уметничких слика

фото: Епа

„У понедељак, 12. септембра, заиста смо примили ноту од Министарства спољних послова Пољске. Уз њу се прилаже 14 брошура са образложењима и захтевом да се врати седам слика које су наводно налазе у складиштима Пушкиновог музеја (у Москви). Све ове материјале ћемо послати дипломатском поштом у Москву. Наши стручњаци анализирају те материјале и вероватно ће уследити неки одговор“, рекао је Андрејев.

Истовремено је подсетио да ово није прво овакво обраћање, те да је руска страна раније објашњавала да је Русија добила културна доба као надокнаду за штету коју су јој током рата нанеле земље-агресори.

„Заправо, те драгоцености су заплењене агресорима. Имамо закон према коме културна добра која су пребачена на територију Совјетског Савеза у оквиру те компензације не подлежу враћању“, рекао је руски амбасадор.

Раније су заменик министра спољних послова Пољске Пјотр Вавжик и министар културе Пјотр Глински саопштили да су пољске власти упутиле ноту Русији о реституцији седам културних предмета које је република изгубила током Другог светског рата. По речима Глинског, ти предмети су пронађени у колекцији Пушкиновог музеја у Москви.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (2)

ВИШЕГОДИШЊА ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВИЛА: Школска слава и Дан солидарности обележени новом посетом Meridianbeta Косову и Метохији (ФОТО)