БРИКС МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ УПОРИШТЕ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА: Матвијенко поручила - "Дешава се процес еволуције међународних одниса"

Новости онлајн

06. 09. 2022. у 18:06

БРИКС поседује све што је потребно да постане једно од упоришта нове конфигурације светског поретка и чувар мултилатералног устројства, сматра председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

БРИКС МОЖЕ ДА ПОСТАНЕ УПОРИШТЕ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА: Матвијенко поручила - Дешава се процес еволуције међународних одниса

Фото: Shutterstock/Илустрација

- Дешава се објективан процес еволуције међународних односа. Униполарност и хегемонија, које Запад вековима вештачки подржава, одлазе у прошлост. Замењује их мултилатерална сарадња држава, њихов слободан и суверен развој - рекла је Матвијенко говорећи на осмом заседању Парламентарног форума БРИКС-а.

Према њеном мишљењу, без претеривања дошло је „судбоносно време” када државе морају чврсто да бране право на спровођење самосталне спољне и унутрашње политике, право да бирају сопствени пут развоја.

- И у том кретању ка ефикасној и истинској мултиполарности неће нас зауставити никаква лукавства такозваног колективног Запада - нагласила је она.

Међу тим лукавствима су наметање концепта „светског поретка заснованог на правилима“, којим покушава да се замени међународно право, очување остатака колонијалног размишљања, притисак на суверене земље, који често има облике отворене уцене, директних претњи и изазивања сукоба, варварско наметање неолибералних вредности које су у супротности са традиционалним представама о моралу и које су туђе људској природи, приметила је сенаторка.

Она је цитирала речи председника Русије Владимира Путина да, ма колико се корисници садашњег глобалистичког модела држали за уобичајено стање ствари, оно је осуђено на пропаст.

- Будућност лежи у отвореном и праведном мултилатералном дијалогу, новим центрима глобалног управљања. БРИКС има све што је потребно да постане једно од упоришта нове конфигурације светског поретка и чувар истинског мултилатерализма - закључила је Матвијенкова.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

РУСКА МОЋ НА ВОЈНОЈ ВЕЖБИ "ВОСТОК 2022": Погледајте како "бастион" уништава циљеве на мору


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)