ПОТЕЗ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЕУ: Шолц позива на укидање права вета ради ширења Европске уније

Novosti online

29. 08. 2022. у 17:47

НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц позвао је у понедељак чланице ЕУ да напусте право вета у корист већинског гласања у низу кључних области. Такав потез би могао олакшати будуће ширење блока, преноси "Раша тудеј".

ПОТЕЗ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЕУ: Шолц позива на укидање права вета ради ширења Европске уније

Олаф Шолц, Фото ЕПА

Говорећи на Карловом универзитету у Прагу, Шолц је тврдио да би промена гласачке праксе могла помоћи развоју ЕУ, с обзиром да тренутно свака чланица блока може ставити вето на приступање земље кандидата. Он је такође предложио да се уведе већинско гласање о бројним хитним питањима, укључујући санкције и људска права.

- Тамо где се данас захтева једногласност, ризик да појединачна земља употреби свој вето и спречи све друге да напредују повећава се са сваком додатном државом чланицом - рекао је немачки канцелар.

Према Шолцу, „принцип једногласности функционише само докле год је притисак за деловање мали“, наводећи пример руске војне офанзиве у Украјини, која је изазвала начин на који ЕУ приступа креирању политике.

Олаф Шолц, Фото АП

Немачки лидер такође жели да ЕУ пређе на већинско гласање у областима као што су опорезивање и спољна политика, додајући да "потпуно зна да би то такође имало реперкусије за Немачку".

Шолц је напоменуо да Берлин подржава проширење ЕУ, додајући да верује да би се земље западног Балкана, као и Украјина, Молдавија и Грузија на крају придружиле блоку и да ће то неминовно донети још више разлика међу чланицама.

Како тренутно стоји, било која од 27 чланица ЕУ може поништити одлуку коју подржавају друге земље. Ово малим државама даје значајан утицај на политику блока, што понекад може парализовати доношење одлука.

БОНУС ВИДЕО:

СРУШЕНИ У СЕКУНДИ: Погледајте рушење облакодера високих 100 метара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (16)

СТРАХ ОД РУСКИХ ПОДМОРНИЦА НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ: Адмирал забринут због Јасена и Бореја - Модерне су, тихе, и имају најновије пројектиле