АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: Планета убрзано губи лед, глечери се рапидно топе

Novosti online

23. 08. 2022. у 17:12

КАКО пише "Дојче веле", швајцарски глечери су у периоду између 1931. и 2016. изгубили око 50 одсто своје величине.

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: Планета убрзано губи лед, глечери се рапидно топе

Фото Танјуг-АП

То се може прочитати у једној новој студији научника са циришког универзитета ЕТХ и Швајцарске државне истраживачке установе за шуме, снег и пределе.

Нови подаци из Швајцарске су забрињавајући. И италијански глациолози покушавају да алармирају јавност.

Значајан губитак леда

Стручњаци су упоредили више од 20.000 архивских снимака с актуелним мерењима.

 - Ако знамо површину неког глечера у два различита временска тренутка, онда ми преко тога можемо да израчунамо разлику у величини - објашњава главни аутор студије Ерик Шит Манерфелт.

 - Наша поређења између 1931. и 2016. јасно показују да је у том временском периоду дошло до значајног губитка леда - објашњава његов колега Данијел Фариноти.

Од 2016. се топљење леда додатно убрзава, судећи по подацима Гламоса, мреже за мерење глечера. Према тим подацима, волумен је у протеклих шест година смањен за додатних 12 процената.

Због чега се топе глечери?

Но, нису сви глечери подједнако погођени.

 - У којој мери ће се глечер смањити зависи углавном од три фактора: најпре од надморске висине на којој се они налазе, о томе колико је равна површина на којој се налази крај неког глечера, и о томе у којој мери је глечер покривен шутом - тврде у ЕТХ. У 20-им и 80-им годинама прошлог века маса неких глечера делом је чак и порасла.

 - Чак и ако се догодило да је у краћим временским периодима забележен пораст масе, свеједно је важно да припазимо на комплетну ситуацију - наглашава Фариноти.

И глечери у Италији су у последње време изгубили знатан део површине.

Глечер Индрен се само у прошлој години повукао за 40 метара, а у протекле две за више од 60 метара, пише лист "Ла Република"позивајући се на наводе Италијанског глациолошког одбора.

Топљење глечера таквих размера, тврди се, није забележено у протеклих 50 година.

БОНУС ВИДЕО:

ПРОБУДИО СЕ ВУЛКАН НА ИСЛАНДУ: Снимак ерупције Фаградалсфјала

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну