"ПРИСИЛНИ МИР НЕЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ": Шолц најавио да ће Немача наставити да подржава Украјину

Novosti online

14. 08. 2022. у 16:05

ОБНОВА Украјине коштаће милијарде евра, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц на конференцији за новинаре у Берлину.

ПРИСИЛНИ МИР НЕЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ: Шолц најавио да ће Немача наставити да подржава Украјину

Олаф Шолц, Фото АП

Лидер Немачке је изјавио да би пројекат био амбициознији од Маршаловог плана из 1947. који је спонзорисан од стране САД-а и који је усвојен за обнову Европе после Другог светског рата, који је коштао процењених 13 милијарди долара (150 милијарди долара у данашњој вредности) у програмима економског опоравка.


На питање када би пројекат обнове Украјине могао да почне, Шолц је рекао да је питање успостављања мира искључиво на њеном народу и влади.

- Само украјински председник, влада, парламент и украјински народ могу да кажу која одлука је исправна - рекао је Шолц, додајући да "присилни мир неће функционисати, због чега ће Немачка наставити да пружа финансијску и војну помоћ Кијеву“.

- Истовремено, морамо се позабавити питањем реконструкције – инфраструктуре, зграда, институција. Уништење је драматично, коштаће милијарде - рекао је Шолц, додајући да је погрешно описати овај огроман задатак као "Маршал план", јер ће обнова Украјине коштати много више.

Раније овог месеца, америчка ТВ мрежа Блумберг је известила да Украјина тражи од страних донатора стотине милијарди долара за реконструкцију, сугеришући да ће ЕУ платити највећи део пакета помоћи и обезбедити Кијеву преко 500 милијарди евра.

Пре тог великог захтева, украјински председник Владимир Зелексни је на конференцији НАТО-а у Мадриду рекао да је Кијеву потребно пет милијарди долара месечно да покрије буџетски дефицит. Украјински лидер је инсистирао да Кијев неће уступити ниједну територију Русији у замену за прекид ватре те врши притисак на Запад да пружи више оружја Украјини како би променио ток рата против Москве.

БОНУС ВИДЕО: Репортер "Новости" на позицијама руске војске
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (3)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија