ФБИ У ВИЛИ ТРАМПА ТРАЖИО "АТОМЕ": Бивши лидер САД подржао објављивање налога за претрес свог имања

Д. САВИЋ

13. 08. 2022. у 06:30

БИВШИ амерички председник Доналд Трамп поручио је да се неће противити објављивању налога којим је агентима ФБИ омогућено да претресу његову кућу у Мар-а-Лагу.

ФБИ У ВИЛИ ТРАМПА ТРАЖИО АТОМЕ: Бивши лидер САД подржао објављивање налога за претрес свог имања

Фото: Танјуг/AP Photo/Julia Nikhinson

У тренутку када је амерички престонички дневник "Вашингтон пост" објавио да је разлог тог претреса била наводно потрага за документима који се односе на нуклеарно оружје, Трамп је изјавио да чак охрабрује "тренутно објављивање" налога. Наговештавајући тако, посредно, да ништа не крије, Трамп, који је најавио кандидатуру за председника 2024. године, ипак је поновио је да је акција федералних агената била непотребна и политички мотивисана.

- Не само да се нећу противити објављивању докумената који се односе на неамеричку, неоправдану и непотребну рацију и провалу у мој дом у Палм Бичу, Флорида, Мар-а-Лаго, већ идем корак даље тако што ћу охрабривати њихово хитно издавање - навео је Трамп.

Америчко министарство правде упутило је, иначе неуобичајен захтев суду на Флориди да отпечати налог. Ако он буде одобрен, то би значило да су документи које су агенти ФБИ раније изнели у бар десет кутија доступни јавности.

Фото: Танјуг/АП Пхото

То би могло да потврди разлог претреса Трамповог дома на Флориди, што министарство правде још није јавно саопштило. Верује се да је потрага ФБИ повезана са истрагом о томе да ли је бивши председник уклонио поверљиве записе и осетљив материјал из Беле куће. Недавно се испоставило да је Трамп, наводно, цепао документа и покушавао да их баци у тоалет током председничког мандата, кршећи Закон о председничкој евиденцији.

Дневник "Вашингтон пост", у међувремену, позивајући се на анонимне изворе, тврди да су документи који се односе на нуклеарно оружје били међу предметима које су агенти ФБИ тражили у Мар-а-Лагу. Извори нису рекли новинарима да ли се ради о америчком или оружју неке друге државе. Није познато ни какву врсту информације је ФБИ тражио, као ни да ли су таква документа пронађена у вили.

Трамп је потрагу за "атомима", међутим, већ прокоментарисао поређењем са "руском обманом", алудирајући на раније истраге које су га повезивале са московским агентима. Истовремено, Трампови адвокати спекулисали су да је претрес, у ствари, био начин да се бившем председнику "подметну" докази. Трамп се буни и што његовим адвокатима није било дозвољено да присуствују рацији агената ФБИ.

- Питање нуклеарног оружја је превара, баш као што је Русија, Русија, Русија била превара, два опозива су била превара, Милерова истрага је била превара и још много тога. Умешани исти љигави људи - љутито је коментарисао Трамп.

- Зашто ФБИ није дозволио инспекцију подручја у Мар-а-Лагу уз присуство нашег адвоката, или других. Натерао их је да чекају напољу на врућини, није им дозволио да се приближе.

Раније је државни тужилац Мерик Гарланд саопштио да је лично одобрио налог за претрес Трамповог имања, а бивши председник је изјавио и да његови адвокати и правни заступници "у потпуности сарађују" после његовог потеза.

Гарланд је навео да су федерални агенти претражили имање бившег председника на Флориди како би испитали да ли је незаконито уклонио записе из Беле куће док је одлазио са функције 2021. године. Гарланд је рекао да је лично одобрио одлуку о претресу Трампове куће и да је Министарство правде затражило од суда да отпечати налог за претрес који је поднет у оквиру истраге због "значајног јавног интереса".

РЕПУБЛИКАНЦИ ПОД ПРИТИСКОМ

Републиканци, који су у замаху да преузму контролу над Конгресом на новембарским изборима, тврде да је ово исполитизован потез који је требало да осрамоти бившег председника због питања које би иначе било ниско приоритетно.

Многи републиканци на Капитол хилу и савезници бившег председника биће под великим притиском да објасне зашто би документи о нуклеарним способностима САД или неке друге земље могли да се чувају у Мар-а-Лагу под било којим прихватљивим околностима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу