УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЛИ ЗАПОРОЖЈЕ РАКЕТАМА ЗАПАДА: Тензије око нуклеарке се не стишавају - Рогов оптужио Гутереша да је "адвокат ђавола"

Новости онлајн

12. 08. 2022. у 11:24

УКРАЈИНСКА војска гранатира нуклеарну електрану Запорожје навођеним ракетама западне производње, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЛИ ЗАПОРОЖЈЕ РАКЕТАМА ЗАПАДА: Тензије око нуклеарке се не стишавају - Рогов оптужио Гутереша да је адвокат ђавола

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

Како је рекао, управо су због тога ти напади и опасни јер ракете иду баш тамо где они желе.

- Имамо доказе да се у нападима користе баш те ракете, показаћемо их - нагласио је.

Према његовим речима, власти ће бити приморане да конзервирају електрану уколико се гранатирање нуклеарке Запорожје настави. Додао је и да ће Кијев остати без могућности да се из те електране снабдева електричном енергијом.

- Нема сумње да ће бити проблема са снабдевањем територије коју контролише Кијев, већ сад је производња струје сведена на минимум, таман толико да се са електраном ништа не догоди. Ускоро Кијев неће добијати ништа, а ми ћемо бити принуђени да конзервирамо нуклеарку, док ћемо сву ту производњу која постоји преусмерити на ослобођену територију - рекао је он.

"Гутереш адвокат ђавола"

Рогов је коментарисао и рад генералног секретара УН Антонија Гутереша на тему безбедности Запорошке нуклеарне електране и навео да је показао веома неодговорно понашање и покушава да изврши задатке које је поставио непријатељ.

- Он се понаша као апсолутно неодговорна особа, као да није генерални секретар УН, већ адвокат ђавола. Покушава да испуни задатке које су поставили наши противници, нуклеарни терористи у правом смислу. Не ради се о режиму Зеленског, већ о његовим старатељи и контролорима - рекао је Рогов телевизији „Росија 24“.

Фото: ЕПА

Према његовим речима, Гутереш се цинично понаша иако одлично зна да ће у случају повлачења руских војника из нуклеарке она постати незаштићена и да ће се догодити ствари које се не могу исправити.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.

БОНУС ВИДЕО: 

ДЕЈСТВО РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Извештачи "Новости" на положају у близини Јасиновате

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави