НОВЕ САНКЦИЈЕ ЗА РУСЕ: Прва европска земља одлучила да затвори границе за држављане Русије

Танјуг

11. 08. 2022. у 14:21

ЕСТОНИЈА ће наредне недеље затворити границе за руске држављане са шенгенским визама које је издала та земља, најавио је данас естонски министар спољних послова Урмас Рејнсалу.

НОВЕ САНКЦИЈЕ ЗА РУСЕ: Прва европска земља одлучила да затвори границе за држављане Русије

Фото Танјуг/З. Жестић

- За недељу дана биће примењене санкције за шенгенске визе које Естонија издаје грађанима Русије. Санкција значи да ће визе остати на снази, али ће носиоци виза бити санкционисани приликом уласка у Естонију, односно биће им забрањен улазак - рекао је Рејнсалу на конференцији за новинаре.

Навео је да ће од санкција бити изузети запослени у дипломатским мисијама у Естонији и чланови њихових породица, особе које се баве међународним теретним и путничким превозом и они који имају право на слободно кретање по закону ЕУ, преноси РИА Новости.

Од санкција ће бити изузете и особе чији је улазак у Естонију неопходан из хуманитарних разлога, блиски сродници естонских држављана и они који имају дозволу сталног боравка у Естонији.

Естонска премијерка Каја Калас рекла је у уторак да је неопходно обуставити издавање туристичких виза руским грађанима и назвала посету Европи „привилегијом, а не људским правом“.

Након почетка рата у украјини поједине европске земље предложиле су да се Русима ограничи издавање шенгенских виза.

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је пре два дана западне земље да забране улазак свим Русима на годину дана. Зеленски је у интервјуу за Вашингтон пост оценио да су најважније санкције затварање граница јер "Руси одузимају туђу земљу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (8)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу