"СВЕТЛОСТ ЋЕ УВЕК НАДВЛАДАТИ ЛАЖИ И СИЛЕ ТАМЕ": Путин објавио нови видео поруку, потресним речима послао јаку поруку

Новости онлине

09. 08. 2022. у 22:14

СЕДМА, Лењинградска симфонија руског и совјетског композитора Дмитрија Шостаковича наставља да изазива најјача осећања и међу новим генерацијама, рекао је данас председник Руске Федерације Владимир Путин, на 80. годишњицу премијере тог дела, које је први пут извођено у опкољеном Лењинграду (Санкт Петербург), током Другог светског рата.

СВЕТЛОСТ ЋЕ УВЕК НАДВЛАДАТИ ЛАЖИ И СИЛЕ ТАМЕ: Путин објавио нови видео поруку, потресним речима послао јаку поруку

Фото: Shutterstock/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Данас, после много деценија, Шостаковичева Лењинградска симфонија наставља да изазива најјача осећања у новим генерацијама. У њима се налази горчина губитка и радост победе, љубав према Отаџбини и спремност да се она брани. И то је доказ стварног, велика уметност, где за сва времена настају велика дела која величају праве, вечне вредности, уједињују људе свих узраста, националности и вероисповести, афирмишу истину и светлост, која увек надвладава лажи и силе таме - рекао је Путин у видео поруци учесницима и гледаоцима извођења Шостаковичеве Седме симфоније.

Председник је напоменуо да је директан пренос концерта потресао цео свет, док је опсада Лењинграда трајала већ 11 месеци.

- Њене музичке теме дирљиво су говориле о најтежим искушењима, о болу, о великој тузи. Али главна је била заиста пророчанска афирмација победе, а то је учврстило веру Лењинграђана, целог совјетског народа, свих оних који су борили против нацизма, у тријумфу хуманизма и правде - рекао је Путин.

У уторак увече Сверуски омладински симфонијски оркестар под диригентском палицом Јурија Башмета извео је Лењинградску симфонију на Васиљевском острву у центру Санкт Петербурга. Почасни гости на концерту су ветерани и људи који су преживели блокаду.

Шостаковичева седма симфонија је први пут изведена 1942. године у изгладнелом Лењинграду. Оркестар изнурених музичара је свирао композицију која је прихваћена као симбол руског отпора и у Совјетском Савезу и на западу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Руско ваздухопловство

БОНУС ВИДЕО: ХЕЛИКОПТЕРИ Ми-28 НА ЗАДАТКУ - Погледајте снимке из акције

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (3)

ГЛУМИЦА ПРОШЛА ПАКАО СА КЛИЧКОМ: Одвео је нашу ћерку у Украјину, није желео да је врати, ја сам лечила зависност од алкохола и дроге