ВИНОГРАДАРСКА ВЕЛЕСИЛА: Топлија клима повећаће производњу вина у Великој Британији

Танјуг

17. 07. 2022. у 21:35

СВЕ топлија клима повећаће производњу вина у Великој Британији, показала је студија "Пројекције климатских промена за виноградарство Уједињеног Краљевства до 2040: фокус на побољшању прикладности за пино ноар", коју је објавио часопис за винову лозу и вино "Оено Оне".

ВИНОГРАДАРСКА ВЕЛЕСИЛА: Топлија клима повећаће производњу вина у Великој Британији

Фото Пољопривредно-ветеринарска школа

Површине под лозом су се у Уједињеном Краљевству између 2004. и 2021. прошириле за скоро 400 одсто, са 761 на 3.800 хектара.

Док су други региони погођени врелим таласом, сушом, недостатком падавина и пожарима, климатске промене донеле су могућност узгајања винове лозе на Острву у много већем обиму него што је раније било могуће.

Пре 2004. доминантне сорте које су се узгајале биле су рајхштајнер, сејвал блан и милер-турго отпорне на хладније климе и то се сад мења, те су истраживачи у фокус ставили сорту пино црни која је тамо најзаступљенија и чини 33 одсто површина, преноси Агроклуб.

У свом раду су открили да ће значајна подручја Енглеске и Велса постати топлија до 2040. године за 1,4 степени у току вегетацијске сезоне.

То повећава површине на којима би се пино ноар могао узгајати, али и друге сорте, попут совињон блана, ризлинга и семилона.

Ове сорте се сада спорадично узгајају, али с променом климе засигурно ће се површине под њима повећати.

Ова студија је обухватила анализу климатских података у периоду од 1999. до 2018. године за три виноградарска подручја и у питању су француски Шампањ и Бургундија, као и немачка регија Баден, а модели предвиђају климатске промене на подручју УК и услове као у наведеним регијама.

У студији су представили доказе о недавном загревању током вегетацијске сезоне у југоисточној и јужно-централној Енглеској и утицају на одрживост виноградарства.

Промене у будућности могу додатно утицати на одрживост, погодност сорти и потенцијал винског стила.

Ипак, забрињавајуће је да постоје бројни изазови када су у питању промене, а повезани су с појавом екстремних временских појава и њиховим утицајем на екосистеме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете