ПРИЗНАЊЕ КОЈЕ МЕЊА СВЕ: Џон Болтон открио да је организовао државне ударе широм света

Novosti online

13. 07. 2022. у 11:46

Бивши Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао је током гостовања на Си-Ен-Ену да је помагао у планирању државних удара у другим земљама, истовремено тврдећи да поступци бившег председника Доналда Трампа који су довели до напада на Капитол 6. јануара 2021. нису представљали покушај државног удара.

ПРИЗНАЊЕ КОЈЕ МЕЊА СВЕ: Џон Болтон открио да је организовао државне ударе широм света

Фото: ЕПА

Џон Болтон је рекао Џејку Таперу са Си-Ен-Ена да су Трампове акције да поништи изборне резултате неодбрањиве, али је додао да је бивши председник био "сметња у сили", а не вођа "напада на нашу демократију", преноси Хил.

Болтон је рекао да није сагласан са претпоставком да је Трамп покушао државни удар, за који је рекао да захтева лукаво и разрађено планирање.

- То није начин на који Доналд Трамп ради ствари. Лута се од једне... идеје до друге, један план пропада, а други се појављује. Као неко ко је помогао у планирању државног удара, не овде већ на другим местима, потребно је много рада, а он то није урадио - додао је Болтон.

Рекао је да је Трамп "ослободио" изгреднике на Капитолу, али не да би срушио Устав, већ да себи да више времена да оспори резултате у државним парламентима.

На питање да појасни на шта се позива у коментару о планирању пуча, Болтон је навео неуспели покушај пуча у Венецуели 2019. против председника Николаса Мадура, иако је додао да америчка влада није имала "много посла" с тим.

Демонстранти предвођени лидером Народне скупштине Хуаном Гваидом изашли су на улице крајем априла те године да приморају Мадура да оде са власти. Гваида САД и даље признају као привременог председника, иако је пуч био неуспешан.

- Смешна је идеја да је Доналд Трамп упола мање компетентан од венецуеланске опозиције - рекао је Болтон.

Бивши амбасадор САД у Уједињеним нацијама је, такође, рекао да ако неко мисли да Трамп има веће циљеве од одлагања изборне потврде, "претераће, и мислим да је то прави ризик за комитет, који је урадио много доброг посла".

Болтон је током година служио на више позиција у администрацији бивших председника Доналда Регана, Џорџа Х. В. Буша, Џорџ В. Буша и Доналда Трампa.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (13)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери