ЕУ НЕМА ПЛАН ЗА ЖИВОТ БЕЗ ЈЕФТИНЕ ЕНЕРГИЈЕ ИЗ РУСИЈЕ: Немачки дефицит од милијарду евра знак за узбуну

Novosti online

08. 07. 2022. у 14:34

НЕМАЧКА извештава о свом првом трговинском дефициту у последњих 30 година, а изгледи за западноевропску индустрију изгледају суморно због санкција Русији, пише за РТ Бредли Бланкеншип, амерички новинар, колумниста и политички коментатор.

ЕУ НЕМА ПЛАН ЗА ЖИВОТ БЕЗ ЈЕФТИНЕ ЕНЕРГИЈЕ ИЗ РУСИЈЕ: Немачки дефицит од милијарду евра знак за узбуну

Фото: Профимедиа

Спољнотрговински биланс Немачке у мају показао је у мањку од милијарду евра. Ово је навело многе аналитичаре да доводе у питање будућност економије земље и изгледе за Европску унију уопште.

Ни ту не престају лоше вести. Од 3. јула, укупна глобална тржишна капитализација Немачке, што значи укупни удео немачких компанија у вредности на светским берзама, била је на најнижим нивоима свих времена, 1,97%. У међувремену, 5. јула евро је пао на најнижи ниво у односу на амерички долар од 2002. године. 

Робин Брукс, главни економиста Института за међународне финансије, прилично је добро сумирао ситуацију у вези са немачком трговином. 

Фото: Профимедиа

- Немачки модел раста био је увоз јефтине енергије из Русије и производња робе за извоз. Док Немачка сад тражи нове добављаче енергије, њен трговински биланс и биланс еврозоне ће изгледати лоше, написао је он на Твитеру.

Питање је да ли је овај пад трајан или не. Своје мишљење на Твитеру је поделио и Мајкл Петис, професор финансија на Универзитету у Пекингу, али он је рекао да немачки трговински дефицит није толико историјски. 

- Немачка ће прећи са трајних вишкова на сталне дефиците само ако је дошло до трајног повећања немачких инвестиција или трајног смањења немачке штедње, рекао је он. 

Петис је напоменуо да се ниједна од ових ствари није догодила, при чему је прва „мало вероватна“, а друга „нема никакве везе са недавним прилагођавањем немачког трговинског биланса“. Због тога сматра да је ситуација привремена. 

Чини се разумним, међутим, да би постојала јасна корелација између пораста цена енергије и овог удара по немачку производњу. Раст цена енергије такође подразумева смањење уштеда због инфлације. Дана 7. јула, сусед Немачке Чешка Република пријавила је спољнотрговински дефицит од скоро милијарду долара – што јача корелацију између пораста европских цена енергије и нижег извоза.

Дакле, чини се да је главни проблем управо оно што је Брукс изложио, односно извор енергије ЕУ. Ако се заиста јефтина руска нафта и гас трајно одстрани из ЕУ, онда је логично да ће ефекти овога на економије ЕУ бити трајни – осим ако, у веома мало вероватном сценарију, не понуде алтернативно снабдевање.

Једно решење на столу је да ЕУ увози течни природни гас (ЛНГ) из Сједињених Држава. Међутим, испоруке америчког ЛНГ-а у ЕУ и Велику Британију већ су порасле откако су почеле политичке тензије између Европе и Русије. Према америчкој Управи за енергетске информације, САД су извезле 74% свог ЛНГ-а у Европу у прва четири месеца 2022. године, што је више у односу на 34% претходне године. Али то очигледно није било довољно да европске цене енергије буду стабилне. 

Ово поставља фундаментално питање, а то је да ли Европска унија може себи да приушти да задржи санкције Русији. Економски модели чланова једноставно нису компатибилни са реалношћу коју њихове санкције стварају, а то већ штети добробити људи и доводи до друштвених и политичких немира. 

Спољна политика Европске уније требало би да следи доктрину „стратешке аутономије“, али ово што се дешава није ни стратешко ни чин аутономије. Нема сумње да је ситуација у Украјини застрашујућа и навела је Европљане да доводе у питање постојећу безбедносну архитектуру региона, али, ако је најновији стратешки концепт НАТО-а икаква сугестија, пуцањ се јавља из Вашингтона.

Чувени стручњак за међународне односе Џон Миршајмер је недавно у говору пожалио да ће „историја судити Сједињеним Државама и њиховим савезницима са великом оштрином због њихове глупе политике према Украјини“. У ствари, преовлађујућа савезничка политика према Украјини чини све како би осигурала да се сукоб продужи – што има двоструку претњу да уништи Украјину и нашкоди будућим економским изгледима Европе.

Фото АП

То је зато што што дуже траје сукоб, или ако се настави у недоглед, то значи да ће бифуркација између Русије и Запада бити трајна. И логично следи да ће то утицати на економски модел европских земаља, посебно Немачке. Ако је то евентуалност ка којој идемо, онда се поставља питање судбине ЕУ. 

Људи у чешкој престоници Прагу већ почињу да се шале да ће Европа за неколико година бити ништа више од летњег места за одмор Американаца и Кинеза. Али да ли заиста има довољно послова у туристичкој индустрији за све нас овде? И можемо ли сви да издржимо зимску ван сезоне? 

Шалу на страну, верујем да је немачки трговински дефицит значајан. За неколико дана тренд би могао да буде израженији уколико би и друге индустријске европске земље пријавиле сличне дефиците. У најмању руку, ово би требало да звучи аларм о томе шта су дугорочни планови Европске уније у односу на Русију и да ли европска индустрија може да преживи са санкцијама руској енергетици или не. 

Кладим се да не може. А ово само показује колико је слепо праћење спољне политике Вашингтона, увек изнова, деструктивно за Европу.

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)