ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Цене електричне енергије у ЕУ достигле су највиши ниво у историји

Novosti online

05. 07. 2022. у 15:17 >> 16:49

ЦЕНЕ електричне енергије у Европи достигле су највиши, рекордни ниво, објавио је у уторак Фајненшел тајмс, наводећи растућу цену природног гаса услед неизвесности око руских снабдевања, преноси РТ.

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Цене електричне енергије у ЕУ достигле су највиши ниво у историји

Foto: Profimedia

Немачка снага базног оптерећења за испоруку следеће године, која је референтна европска цена, трговала се у понедељак по цени од 325 евра (334 долара) по мегават сату (MWh), чиме је премашила претходни рекорд постављен у децембру, пише лист. Прошлог јула, цена је износила нешто више од 81 евро (83 долара) по мегават сату. Еквивалентни уговор у Француској се удвостручио на 366 евра (377 долара) по MWh од почетка године, додаје ФТ.

На цене електричне енергије утичу цена природног гаса који се користи за производњу енергије. Цене гаса у Европи премашиле су 1.800 долара за хиљаду кубних метара први пут од почетка марта у уторак, пошто су радници нафте и гаса у Норвешкој ступили у штрајк због плата, што утиче на производњу.

Како наводи ФТ, ситуацију су погоршали проблеми у одржавању великог броја француских нуклеарних електрана, због којих суседне земље сагоревају додатни гас за производњу струје за Француску.

Такође, гасовод Северни ток 1 између Русије и Немачке требало би да буде затворен ради одржавања следеће недеље. Москва је већ морала да смањи проток кроз гасовод за 60 одсто прошлог месеца због техничких проблема изазваних западним санкцијама, али многи у ЕУ страхују да после планираног гашења проток гаса неће бити поново укључен.

Немачка је прошлог месеца покренула другу фазу свог плана за ванредне ситуације на три нивоа. Трећа фаза би захтевала рационализацију гаса за домаћинства и индустријска постројења. Једна стамбена задруга у Саксонији је наводно већ увела рационисање топле воде, а слична упозорења издата су и у Хамбургу.

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)