СЕРГЕЈ ЛАВРОВ О ПРАВИМ НАМЕРАМА АМЕРИКЕ: САД желе да убију историјско памћење на Балкану

Танјуг

05. 07. 2022. у 00:09

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да је одлука Бугарске о протеривању 70 руских дипломата резултат притиска Вашингтона на Софију.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ О ПРАВИМ НАМЕРАМА АМЕРИКЕ: САД желе да убију историјско памћење на Балкану

Фото: TASS Host Photo Agency Pool via AP

Он је оценио да је жеља "америчког суверена да убије историјско памћење не само Бугара, већ и осталих народа на Балкану, пре свега православних".

- То није самостална одлука вршиоца дужности премијера који заступа апсолутно отворену недвосмислену проамеричку оријентацију и спреман је да испуни све жеље свог суверена (из САД) - рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Шеф руске дипломатије је објаснио да "жеље суверена" укључују убијање историјског памћења Бугара, уништавање темеља односа који су утврђени у заједничкој борби за независност и многим другим ситуацијама, укључујући и оне из новије историје.

- Политика Вашингтона не односи се само на Бугарску, она жели да убије историјско памћење и других народа на Балкану, пре свега, православних - оценио је Лавров и нагласио да су и саме бугарске власти биле изненађене овом одлуком.

Руски дипломата је поручио да ће Москва одговорити на овај потез бугарских власти и додао да је руској амбасади у овој фази онемогућен нормалан рад. Претходно је руска амбасада у Софији саопштила да руске дипломате и службеници руских дипломатских установа који су проглашени непожељнима, напуштају територију Бугарске.  У уторак је званична Софија саопштила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи.

Као одговор на одлуку бугарских власти руска амбасадорка у Софији Елеонора Митрофанова поднела је бугарском МИП протестну ноту захтевајући поништење те одлуке. Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у петак у 12.00.

У Москви су обећали да ће одговорити на овај потез бугарских власти, као и да узвратне мере неће нужно бити симетричне. Амбасадорка Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји и могућност прекида дипломатских односа са бугарском због масовног протеривања руских дипломата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи