ИЗМЕНЕ У НОВОЈ ФРАНЦУСКОЈ ВЛАДИ УЗАЛУДНЕ? Најављено изгласавање неповерења премијерки већ у среду

Горан Чворовић

04. 07. 2022. у 16:46

САДА већ бивши министар солидарности, аутономије и хендикепираних у француској влади Дамјан Абад смењен је у понедељак због сумњи и оптужби за силовање.

ИЗМЕНЕ У НОВОЈ ФРАНЦУСКОЈ ВЛАДИ УЗАЛУДНЕ? Најављено изгласавање неповерења премијерки већ у среду

Фото: ЕПА

Премијерка Елизебет Борн је истакла да изнета сведочења заслужују да буду узета у обзир. Абад, који је у Макронов политички табор прешао из класичне деснице и редова Републиканаца којима је био шеф посланичке групе у парламенту, пожалио се да му није дато довољно времена да докаже невиност и поручио да је жртва клевете. Нагласио је и да ће сада сву енергију усмерити на то да докаже да је неправедно оптужен.

Понедељак је био и дан за обнову владе Елизабет Борн, после недавних парламентарних избора. Осим Абада, функцију су морале да напусте и три министарке које нису прошле “изборну вољу народа”.

Функције напуштају Амели де Моншален (еколошка транзиција, Брижит Бургињон (здравље) и Жистин Бенен (море). Нови министар здравља је Франсоа Брон, еколошке транзиције Кристоф Беши, а солидарности, аутономије и хендикепираних особа Жан Кристоф Комб.

Укупно 12 нових особа прикључују се кабинету премијерке Елизабет Борн. Између осталих, Марлен Скјапа је нова државна секретарка за социјалну и солидарну економију. За станове и смештај биће задружен Оливије Клајн, а за дигиталну транзицију Жан Ноел Баро.

Донедавни министар здравља Оливије Веран, чије лице Французи добро памте због актуелне пандемије корона вируса, именован је за новог портпарола Владе. Његова претходница Оливија Грегоар је добила функцију делегираног министра задуженог за мала и средња предузећа, занатлије и туризам. Франк Ристер ће уместо Верана обављати функцију делегираног министра за односе с парламентом. Клемон Бон ће бити нови делегирани минстар за саобраћај. Грегоар и Веран су претходне функције обављали врло кратко, свега неколико последњих седмица.

Све би ово, међутим, могло да буде кратког даха. Председница посланичке групе "Непотичињених" Жана Лика Меланшона, Матилд Пано, најавила је да ће сутра (среда) поднети захтев за изгласавање неповерења влади Елизабет Борн. Премијерка је већ најавила да неће тражити изгласавање поверења од посланика, имајући у виду да "председничка већина" овога пута нема апсолутну већину у скупштини. Али, очигледно је да тако неће бити у заветрини од посланичке воље.

И ГЛАВНИ ОПОЗИЦИОНАР ОПТУЖЕН ЗА СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ

И против новог председника посланичке групе за финансије у француској скупштини Ерика Кокрела поднета је тужба због сексуалног узнемиравања. Функција коју Кокрел обавља у скупштини припада најјачкој опозиционој групи. Кокрел, иначе, негира оптужбе. Тужила га је Софи Тисије, чланица "жутих прслука".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)